21 de sportivi au murit în timpul unui ultramaraton, din cauza temperaturilor extreme, în…

Douăzeci și una de persoane au murit în timpul unui ultramaraton în provincia Gansu din nord-vestul Chinei, din cauza temperaturilor extreme. Incidentul dramatic a provocat indignarea publică din cauza lipsei unei acţiuni în situaţia de urgenţă.

Cursa de 100 de km (62 de mile) a început sâmbătă dintr-o zonă pitorească din zona râului Galben, cunoscută pentru stâncile și coloanele sale stâncoase. Traseul ar fi pus alergătorii în dificultate printre canioane şi dealuri, până pe un platou arid aflat la o înălţime de peste 1.000 de metri.

Cursa a început la ora 9:00, alergătorii purtând tricouri şi pantaloni scurţi, potrivit fotografiilor postate pe contul de socializare al sitului din zona Yellow River Stone Forest din Jingtai, un județ aflat sub jurisdicția orașului Baiyin .

Sâmbătă în jurul prânzului, o porțiune muntoasă inclusă în traseul ultramaratonului a fost lovită de grindină, ploaie și furtuni care au provocat scăderea temperaturilor, au declarat duminică oficialii din Baiyin.

Mărturia unui sportiv care a renunţat să înainteze în cursă

„Ploaia era din ce în ce mai puternică”, a spus Mao Shuzhi, care se afla la aproximativ 24 km în cursă în acel moment.

Tremurând de frig, s-a întors înainte de secțiunea de mare altitudine, din cauza experiențelor anterioare proaste cu hipotermia.

La început am regretat un pic, crezând că ar fi putut fi doar o ploaie care avea să treacă, dar când am văzut vânturile puternice și ploile mai târziu prin fereastra camerei mele de hotel, m-am simțit atât de norocos am luat decizia asta”, a declarat Mao.

A fost inițiat un efort masiv de salvare, cu peste 1.200 de salvatori, ajutați de drone cu imagini termice, detectoare radar și echipamente de demolare, potrivit presei de stat.

O alunecare de teren în urma vremii severe a împiedicat, de asemenea, acţiunile de salvare, au adăugat oficialii din Baiyin, la aproximativ 1.000 km vest de capitala Chinei, Beijing, potrivit ndtv.com.

Un total de 172 de persoane au luat parte la cursă. Până duminică, 151 de participanți au fost confirmați în viaţă. Un ultim alergător dispărut a fost găsit mort la 9:30 dimineața, crescând bilanţul negru la numărul de 21 de sportivi decedaţi.

Județul Jingtai a înregistrat sâmbătă un nivel minim de 6 grade Celsius (43 grade Fahrenheit).

Potrivit administrației meteorologice chineze de la Beijing, temperaturile extreme erau aşteptate să apară în Baiyin şi Jingtai. Un raport separat afişat pe site-ul serviciilor meteorologice a prezis inclusiv o scădere „semnificativă” a temperaturilor în majoritatea părților din Gansu, până duminică.

“A fost foarte cald cu o zi înainte de cursă și, deși prognozele meteo spuneau că vor fi vânt și ploi moderate sâmbătă în Baiyin, toată lumea credea că va fi vreme bună”, a spus Mao. “Este uscat în nord-vestul Chinei.”

Sportiv: “Păturile noastre termice au fost rupte în bucăți”

Decesele au stârnit indignarea publicului pe rețelele sociale chineze, cu furia îndreptată în principal către guvernul Baiyin, din cauza lipsei planificării de urgență.

“De ce guvernul nu a citit prognoza meteo și nu a făcut o evaluare a riscurilor?” a scris un comentator. “Este o totală calamitate provocată de om. Chiar dacă vremea este neașteptată, unde erau planurile de urgență?”

Oficialii Baiyin s-au închinat și s-au scuzat, spunând că sunt întristați de moartea tragică a alergătorilor și că vor fi învinuiți şi îşi vor asuma răspunderea.

“Vântul era prea puternic, păturile noastre termice au fost rupte în bucăți”, a mărturisit un supravieţuitor.

Mulți dintre alergători suferiseră de hipotermie și își pierduseră orientarea în urma vânturilor puternice și a ploilor torențiale, potrivit Mao.

„Câțiva sunt inconștienți și fac spumă la gură”, a scris un alt alergător.

Guvernul provincial Gansu a înființat o echipă de anchetă pentru a analiza în continuare cauza deceselor, a raportat Daily People.

laur