48 de morti si 35 de raniti in cel mai grav accident din istoria Romaniei

Bilantul celui mai tragic accident din istoria Romaniei este de-a dreptul socant: 48 de morti si 35 de raniti. S-a petrecut pe 29 iunie 1980, in judetul Botosani. Locul a ramas cunoscut drept „valea celor 48 de cruci”.

Tragedia s-a petrecut in apropierea localitatii Hutani, un sat botosanean. Soferul unui autobuz in care se aflau 83 de persoane a pierdut controlul si s-a rasturnat intr-o mlastina adanca de cinci metri. De precizat este ca autobuzul avea o capacitate de doar 40 de locuri, astfel ca multi dintre pasageri stateau pe unde apucau. Bilantul a fost infiorator: 48 de oameni au murit, iar alti 35 au fost raniti.

O explozie la roata dreapta din fata a dus la producerea tragediei, dupa cum au stabilit autoritatile mai tarziu. Autobuzul venea de la Falticeni, a trecut prin Suceava, iar pe portiunea dintre raul Siret si localitatea Hutani, s-a rasturnat pe o parte. Supravietuitorii au fost cei care stateau la geam.

Valea celor 48 de cruci”, locul celui mai grav accident din Romania

Soferul a scapat si el cu viata din accident, insa avea sa-si gaseasca sfarsitul tot in acel rau. S-a intors sa-si salveze fiul si sotia, insa a murit inecat.

Imaginea dezastrului e cutremuratoare. Trupurile neinsufletite ale pasagerilor au fost asezate pe marginea baltii si transportate la morga cu camioanele. Unele dintre ele au fost scoase din apa abia a doua zi, tot atunci cand a fost recuperat si autobuzul.

Vestea accidentului a fost tinuta secret, iar presa vremii, controlata de comunisti, nu a scris pe larg despre tragedie. Astazi, locul accidentului poarta numele „Valea celor 48 de cruci”.

„Soselele Mortii” din Romania

Din cauza numarului mare de accidente, drumul dintre Botosani si Suceava poarta numele de „Soseaua Mortii”. De atunci insa, lucrurile s-au schimbat, insa nu in bine, si cel putin sapte drumuri importante din tara au primit acest nume.

DN 1 ramane in continuare cea mai periculoasa ruta, insa accidente cumplite se produc cu repetitie si in Moldova, Dobrogea sau Oltenia. Conform statisticilor, cinci romani mor zilnic in accidente rutiere, ceea ce plaseaza Romania in topul tarilor cu cea mai mare rata a accidentelor rutiere fatale.

Rata accidentelor rutiere fatale in Romania este de doua ori mai mare decat rata medie la nivelul Uniunii Europene. 96 de decese per milion de locuitori au fost inregistrate in 2018 in tara noastra, in vreme ce media continentala este de 49 de decese per milion de locuitori.

laur

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *