Alertă meteo COD PORTOCALIU. Vor fi ploi abundente și ninsori

Meteorologii ANM au emis alerte meteo cod galben și portocaliu. În următoarele două zile se anunță ploi însemnate cantitativ, polei, dar și ninsori. La munte se va depune strat consisten de zăpadă.

Meteorologii ANM anunță ploi moderate cantitativ, polei, intensificări ale vântului în intervalul 10 ianuarie, ora 10 – 12 ianuarie, ora 10.

În intervalul menționat vor fi precipitații moderate cantitativ, la început în vestul, centrul și sudul teritoriului, apoi și în celelalte zone, iar din noaptea de miercuri spre joi, aria acestora va fi în restrângere spre regiunile estice și sud-estice. Local se vor acumula cantități de apă de 15…25 l/mp și pe alocuri de peste 30 l/mp. Precipitațiile vor fi sub formă de ploaie în zonele joase de relief, mixte în Carpații Occidentali, estul Transilvaniei și Moldova și predominant ninsori în restul zonei montane, unde se va depune strat de zăpadă. Izolat vor fi depuneri de polei. Local și temporar vântul va avea intensificări, cu viteze în general de 45…55 km/h”, a anunțat ANM.

A fost emisă avertizare COD GALBEN pentru intervalul 10 ianuarie, ora 16 – 11 ianuarie, ora 22 de precipitații însemnate cantitativ, intensificări ale vântului la munte.

”În intervalul menționat în nordul Olteniei, local în Muntenia, precum și în sud-vestul Moldovei, va ploua însemnat cantitativ. Cantitățile de apă, prin acumulare pe tot parcursul intervalului, vor depăși 25…30 l/mp și pe arii restrânse 40…50 l/mp.

În Carpații Meridionali și în sudul Carpaților Orientali, la altitudini în general de peste 1000 m, va ninge însemnat cantitativ și se va depune strat de zăpadă. Vântul va avea intensificări în zona înaltă, cu precădere în noaptea de marți spre miercuri, cu rafale de peste 70…90 km/h, viscolind ninsoarea și determinând scăderea vizibilității”, a mai anunțat ANM.

De asemenea, a fost emisă avertizare COD PORTOCALIU de precipitații abundente în perioada 10 ianuarie, ora 18 – 11 ianuarie, ora 22.

”În județele Prahova, Buzău, Vrancea și în zona montană din județul Dâmbovița vor fi precipitații abundente, iar prin acumulare, pe tot parcursul intervalului, se vor înregistra cantități de precipitații în general de peste 50…60 l/mp.

Precipitațiile vor fi sub formă de ploaie în zonele joase de relief și ninsoare la altitudini în general de peste 1000 m, unde local se va depune strat consistent de zăpadă”, a anunțat ANM.

PROGNOZĂ SPECIALĂ PENTRU BUCUREȘTI
Cerul va fi mai mult noros și va ploua, iar cantitățile de apă acumulate pe tot parcursul intervalului vor depăși 25…30 l/mp. Temperaturile maxime vor fi de 7…11 grade și cele minime de 2…5 grade. Vântul va sufla slab și moderat, cu intensificări temporare (în jurul a 45 km/h).

laur