Alertă totală în Europa. Marile puteri ale lumii, reacție ultra rapidă în scandalul momentului

Alertă totală în Europa. Marile puteri ale lumii au reacționat rapid în scandalul momentului. Ce decizie au luat și care este planul acestora? Este vestea momentului la nivel mondial.

Europa este în alertă. Potrivit ultimelor informații publicate de Reuters, marile puteri, Franţa, Marea Britanie şi Germania au cerut sâmbătă Iranului să renunţe la producerea de uraniu metalic.

Totodată, cele trei țări susțin că Iranul trebuie să facă acest lucru ”fără întârziere”, în cazul în care dorește să mențină în continuare acest acord.
“Încurajăm ferm Iranul să pună capăt acestei activităţi şi să revină la respectarea deplină a angajamentelor asumate în cadrul acordului nuclear din 2015, fără întârziere, dacă intenţionează realmente să menţină acest acord”, se arată într-un comunicat comun transmis de cele trei puteri europene.

Decizia țărilor europene vine după ce miercuri Teheranul a transmis Agenţiei Internaţionale pentru Energia Atomică (AIEA) că avansează în acest sens, informează Agerpres.
În ceea ce privește acordul din 2015, acesta prevede între altele ca Iranul să nu producă timp de 15 ani uraniu metalic şi să nu desfăşoare activităţi de cercetare şi dezvoltare în acest domeniu, amintesc statele semnatare.

Europa este în gardă
Totodată, cele trei puteri europene mai subliniează în comunicat faptul că “Iranul nu are nicio utilizare civilă credibilă pentru uraniul metalic”, a cărui producere “poate avea grave implicaţii militare”.
De menționat este faptul că, pe 13 ianuarie, Iranul a informat AIEA într-o scrisoare că a început “modificarea şi instalarea echipamentului corespunzător pentru activităţile de cercetare şi dezvoltare”, a indicat agenţia într-un comunicat, referindu-se la proiectul Iranului de a efectua cercetări asupra producţiei de uraniu metalic într-o uzină din Ispahan (centru).

Teheranul sublinia la acel moment că aceste cercetări au ca obiectiv să furnizeze combustibil avansat pentru un reactor de cercetare de la Teheran.
De reamintit este faptul că, în 2018, preşedintele american Donald Trump a retras SUA din acordul nuclear iranian (Planul de acţiune comun şi cuprinzător, JCPOA, semnat de Iran cu China, SUA, Franţa, Regatul Unit, Rusia şi Germania) şi a reintrodus sancţiuni economice împotriva Teheranului, iar ca răspuns la aceste sancţiuni Iranul a renunţat progresiv, la rândul său, la angajamentele sale asumate în cadrul acordului.

laur

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.