ALERTA! Un cutremur puternic a lovit Croaţia. Seismul cu magnitudinea de 6,4 s-a simţit şi în Italia. UPDATE: Centrala nucleară din Slovenia a fost oprită

Marţi, în jurul orei locale 12.20, un cutremur puternic a avut loc în Croaţia.
Potrivit primelor informaţii, seismul a înregistrat o magnitudine de 6,4.
UPDATE: Un alt cutremur, cu magnitudinea 4,5, s-a produs în Croaţia.
Spitalul din Sisak a fost complet distrus, doar secţia de ginecologie a rămas în funcţiune, a declarat directorul spitalului, Tomislav Dujmenović.
Cu o zi în urmă, în apropiere de Zagreb s-a produs un alt cutremur, cu magnitudinea 5,2.
UPDATE: Premierul Andrej Plenković a declarat că toate serviciile competente au fost trimise în regiunea afectata, iar o parte din Petrinja va trebui evacuată.

Spitalul din Sisak a fost complet distrus, doar secţia de ginecologie a rămas în funcţiune, a declarat directorul spitalului, Tomislav Dujmenović.

UPDATE: Agenţia de ştiri STA din Slovenia a precizat că singura centrală nucleară a ţării, care se află la 100 km de epicentru, a fost oprită ca măsură de precauţie.

UPDATE 15:20 Cel puţin o persoană a decedat. Armata efectuează misiuni de căutare şi salvare, potrivit premierul Plenković.

UPDATE ORA 15:00: Cu câteva minute în urmă, a fost resimţit un alt cutremur cu magnitudinea 4,5, relatează EMSC. Acesta a fost cel de-al 15-lea cutremur din ultimele 32 de ore din Croaţia.

Marţi, în jurul orei locale 12.20, un cutremur a avut loc în Croaţia, la 46 de kilometri de capitala Zagreb. Epicentrul cutremurului a fost localizat lângă Petrinja, dar mişcarea pământului a fost resimţită puternic în toată Croaţia. Se aşteaptă pagube materiale mai mari, a raportat Serviciul Seismologic al Republicii Croaţia.

Potrivit primelor informaţii, seismul a înregistrat o magnitudine de 6,4. Alte surse indică o magnitudine de 6,3. Cutremurul a avut loc la o adâncime de 10 kilometri, informează Centrul Seismologic Euromediteranean (EMSC).

Programul American Geological Survey (USGS) a estimat că cutremurul a fost resimţit în Croaţia, Bosnia şi Herţegovina, Republica Cehă, Germania, Ungaria, Italia, Muntenegru, România, Slovacia, Slovenia, Serbia şi Austria.

„Literalmente, casele se legănau”, spune un localnic. Anumite părţi ale Croaţiei au rămas fără alimentare cu energie electrică, iar liniile telefonice au fost afectate.

„Am reuşit să scoatem un copil afară, era în maşină, totul s-a prăbuşit, proprietarul este înăuntru, dar nu răspunde”, a declarat un tânăr pentru N1. „E greu, am auzit că şi grădiniţa s-a prăbuşit, nu erau copii în grădiniţă, nu ştim dacă avem morţi …”, povesteşte altul.

Cu o zi în urmă, în apropiere de Zagreb a avut loc un alt cutremur, cu magnitudinea 5,2.

Cotidianul Repubblica scrie că, după cutremurul de luni, marţi la 12.20 a fost înregistrat un seism de 6,3, la câteva zeci de kilometri de Zagreb. Seismul s-a simţit şi în Italia: de la Bolzano la Friuli, de la Veneto la Abruzzo.

Se pare că undele seismului s-au propagat până în Austria, unde mai mulţi oameni au observat mişcarea candelabrelor şi a pieselor de mobilier.

„Croaţia, rămâi puternică!” trensmite premierul croat. Plenkovic a vizitat zona luni, alături de preşedintele Zoran Milanovic, în sprijinul cetăţenilor afectaţi de cutremurul din ziua precedentă.

Primul ministru Plenković a sosit la Petrinja şi se aşteaptă declaraţii în curând, iar ministrul apărării Mario Banožić se află şi el în oraş. Ministerul Apărării spune că armata este pe teren şi oferă asistenţă pentru repararea pagubelor.

În luna martie, un cutremur de magnitudinea 5,3 a lovit Zagrebul, provocând un deces şi rănind 27 de persoane. „Anul acesta se încheie aşa cum a început”, a declarat Plenkovic luni, promiţând ajutor de stat pentru regiunile afectate de cutremur.

laur

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *