Anchetă OMS la piața din WUHAN. Incredibil ce au găsit experții acolo

Experţii OMS care anchetează, în China, originea SARS-Cov-2 vizitează Piaţa Hunan din Wuhan. Ce au descoperit specialiștii.

Experţii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) care anchetează în China cu privire la originea noului coronavirus SARS-CoV-2 au vizitat duminică Piaţa Huanan din Wuhan – primul focar cunoscut al pandemiei covid-19, potrivit unor jurnalişti AFP aflaţi la faţa locului.

Această vizită este ultrasensibilă din punct de vedere politic pentru Beijing – acuzat de faptul că a întârziat să reacţioneze la primele cazuri de covid-19 semnalate la sfârşitul lui 2019 în această imensă metropolă din centrul Chinei.

Citeste si: Chinezii au gasit coronavirus pe alimente. Ce spune OMS: „Oamenilor le este destul de frica de pandemie”

Membrii echipei OMS şi-au început vineri ancheta pe teren, după ce au ieşit joi dintr-o carantină de 14 zile,

Piaţa Hunan – în care se vindeau animale sălbatice vii – este închisă din ianuarie 2020, iar gardieni au permis accesul doar vehiculelor anchetatorilor OMS.

Experţii OMS au vizitat anterior uriaşa Piaţă angro Baishazhou.

Citeste si: Oamenii de știiță din Wuhan, mușcați de lilieci infectați cu Covid-19 în timpul cercetărilor

Ei au fost conduşi, de asemenea, la o uriaşă expoziţie de glorificare a Partidului Comunist Chinez (PCC, unic), care aduce un omagiu salvatorilor chinezi.

”LOCURI FOARTE IMPORTANTE”
Unul dintre membrii misiunii ONU de anchetă, Peter Daszak, a anunţat pe Twitter că echipa a efectuat ”vizite în locuri foarte importante, o piaţă angro mai întâi, iar acum Piaţa de fructe de mare Hunan”.

”Foarte informativ şi crucial pentru a permite echipelor noastre comune să înţeleagă epidemiologia covid(-19), felul în care a început să se răspândească la sfârşitul lui 2019”, a adăugat preşedintele EcoHealth Alliance, o alianţă cu sediul în Statele Unite, specializată în prevenţia bolilor.

Oficiali chinezi au identiifcat iniţial animale sălbatice vândute în piaţa din Wuhan drept sursa probabilă a epidemiei şi au acţionat în reacţia lor iniţială împotriva comerţului cu animale exotoice.

Însă, între timp, presa oficială apreciază că virusul a apărut probabil în altă parte şi avansează că boala ar fi putut fi importată la Wuhan.

Citeste si: China a raportat cele mai multe cazuri de COVID-19 din ultimele cinci luni

În urmă cu câteva zile, cotidianulnaţionalist chinez Global Times publica un articol prin care relativiza importanţa Pieţei Hunan în originea pandemiei covid-19, susţinând că ”investigaţii” sugerau că nu era sursa epidemiei.

În prezent, nicio certitudine ştiinţifică nu a tranşat problema originii virsului.

Puterea comunistă este aproape mută cu privire la acest subiect, iar Beijingul minimalizează amploarea misiunii ONU alcătuită din specialiţti străini.

”Aceasta nu este o anchetă”, a subliniat vineri un purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Zhao Lijian.

El a refuzat ca ţara sa să fie arătată cu degetul.

Echipa OMS a sosit în Piaţa Hunan în prezenţa unui important dispozitiv de securitate , iar bariere au fost adăugate în faţa unui gard înalt şi opac care maschează piaţa de privirile din afară, relatează Reuters.

Experţii OMS nu au răspuns întrebărilor jurnaliştilor adunaţi la intrare, la sosirea coloanei.

Barierele suplimentare au fost retrase după aceea.

Accesul publicului în piaţă este server restrâns de la închiderea acestei pieţe, foarte animate la începutul anului trecut.

Locul a fost închis la 31 decembrie 2019, în mod brusc, după ce patru cazuri de o pneumonie misterioasă la acea vreme au fost legate de această piaţă. La sfârşitul lui ianuarie, Wuhanul era plasat într-o carantină de 78 de zile.

Experţii OMS consideră, însă, că Piaţa Hunan este un loc important în activitatea lor de stabilire a originii noului coronavirus, dat fiind că este primul cluster în care a fost identificat.

Citeste si: China închide două orașe pentru a stopa noua explozie de coronavirus

Echipa OMS urmează să viziteze, de asemenea, laboratoare, pieţe şi spitale din Wuhan.

Itinerariul exact al vizitelor acesteia nu a fost anunţat în mod oficial, însă OMS a anunţat că experţii săi urmau să viziteze Piaţa Hunan şi Institutul de Virusologie din Wuhan.

Ancheta OMS la Wuhan înregistrează mai multe întârzieri, din cauza unui schimb de replici foarte dure între China şi Statele Unite.

Americanii acuză chinezii de faptul că Beijingul ascunde amploarea primului val al epidemiei şi critică dur condiţiile vizitei OMS, în contextul în care prima fază a cercetărilor cu privire la Piaţa Hunan a fost încredinţată unor experţi chinezi.

laur

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *