Angela Merkel s-a pensionat! Ce sumă va încasa lunar de la statul german? Cancelarul va avea o bătrânețe fără griji

Pe 26 septembrie, Germania a ales un nou Bundestag. Și cum numele noului cancelar nu se va afla imediat, sunt ultimele zile pe care Angela Merkel le petrece la șefia executivului german. Este pe cale să iasă la pensie și toată lumea se întreabă câte zerouri va avea pensia uriașă pe care o va încasa încasa lunar fostul cancelar.

Poate nu mulți s-ar fi așteptat, însă uneia dintre cele mai puternice femei ale lumii îi place să gătească supă de cartofi și să facă prăjitură cu prune, dezvăluie postul de radio Deutsche Welle despre Angela Merkel! Este vorba de mâncăruri tipice de toamnă în Germania, pe care fostul cancelar al Germaniei va avea, în curând, tot timpul din lume să le pregătească

Angela Merkel, la un pas de record

Însă seara zilei de 26 septembrie nu reprezintă sub nicio formă sfârșitul activității oficiale pentru șefa guvernului federal. Până la formarea noului executiv, Angela Merkel rămâne în funcție.

”Există și vor mai fi numeroase provocări, care vor continua până în ultima zi a mandatului meu”, a afirmat, recent, Angela Merkel.

În medie, în ultimele decenii, cancelarii și cabinetele acestora au depus jurământul la cinci-șase săptămâni după alegeri. În 2017, a fost nevoie de cinci luni și jumătate pentru ca noua coaliție de guvernare să fie constituită.

Așadar, Angela Merkel are șansa să îl surclaseze pe părintele său politic, Helmut Kohl, la capitolul longevității în funcția de cancelar al Republicii Federale Germane. Mandatul lui Kohl s-a încheiat în 1998, după 5870 de zile.

Pentru a doborî recordul, Merkel ar trebui să rămână în funcție cel puțin până la 17 decembrie 2021.

Angela Merkel, salariu cu multe zerouri

Germania și-a ales duminică viitorul cancelar al Germaniei, care o va succede pe Angela Merkel.

În luna iulie 2021, în timpul unei vizite la Washington, Angela Merkel a fost întrebată cum vede la pensie. A lăsat să se înțeleagă că vrea să ia o pauză și că nu va accepta nicio invitație, realizând că sarcinile sale anterioare ”sunt acum îndeplinite de altcineva”.

”Ceea ce cred că îmi va face mare plăcere”, a mai adăugat cea care încă ocupă rolul de cancelar al Germaniei.

În timpul liber pe care îl va avea la dispoziție, a spus Merkel, vrea să se gândească la ”ceea ce mă interesează cu adevărat”, lucru pe care, din motive de timp, nu a reușit să-l facă în ultimii 16 ani.

”Voi încerca, poate, să citesc ceva. După ce ochii mi se vor închide de oboseală, voi dormi nițel, iar apoi rămâne să descopăr unde mă voi trezi.”

Angela Merkel, pensia uriașă pe care o va încasa lunar

Pe 17 iulie, Angela Merkel a împlinit 67 de ani. Însă, cel puțin din punct de vedere financiar, nu are niciun motiv de îngrijorare.

În prezent, îi revine un salariu lunar de circa 25.000 de euro în calitate de cancelar federal. În plus, Merkel are dreptul și la puțin peste 10.000 de euro în calitate de membru al Bundestag-ului, din care face parte de peste 30 de ani.

Când va înceta să mai lucreze, Merkel va continua să primească mai întâi salariul, timp de trei luni, apoi jumătate din acesta ca indemnizație tranzitorie pentru maximum 21 de luni.

Pentru pensia ulterioară, diferitele drepturi de pensie rezultate din activitatea de cancelar, ministru și deputat în Bundestag se compensează între ele. Angela Merkel beneficiază de faptul că a fost în funcție pentru o perioadă foarte lungă de timp.

Baza de calcul, cu o precizie de până la cinci zecimale, poate fi consultată în așa-numita lege a miniștrilor federali din 1953. Cancelarii federali au dreptul la 27,74% din salariul lor anterior după cel puțin patru ani de mandat. Cu fiecare an suplimentar de mandat, dreptul crește cu 2,39167% până la maximum 71,75%.

Așadar, Angela Merkel se poate aștepta la o pensie de aproximativ 15.000 de euro pe lună, are dreptul la protecție personală și la o mașină de serviciu cu șofer pentru tot restul vieții sale. În plus, va avea un birou în sediul Bundestag-ului din Berlin, cu un șef de birou, doi asistenți și o dactilografă.

Cine îi va lua locul cancelarului Angela Merkel

Principalii candidați care se luptă pentru poziția de viitor șef al guvernului federal de al Berlin sunt Olaf Scholz de la social-democrați, Annalena Baerbock de la partidul Verzilor și Armin Laschet, de la creștin-democrați.

60,4 milioane de alegători germani eligibili, cu vârsta peste 18 ani, dintre care aproximativ 2,8 milioane de alegători care votează pentru prima dată, aleg duminică componența noului parlament federal, Bundestag.

Bundestagul este format din 598 de deputați, jumătate (299) aleși prin vot majoritar uninominal în circumscripții și jumătate (299) prin vot proporțional de listă la nivelul fiecărui land. Pe ansamblu, reprezentarea este proporțională, fiind dată de totalul procentelor obținute de partide la nivel național în urma votului pe listă.

Miza acestor alegeri nu vizează doar Germania, ci și Europa, pentru că în joc este direcția în care o va lua Uniunea Europeană cu un nou lider al celei mai puternice economii a blocului comunitar.

Primele sondaje după alegerile din Germania

În ultimele săptămâni, majoritatea sondajelor de opinie au acordat social-democraților (SPD) un avans electoral în fața creștin-democraților (CDU-CSU), partidul din care face parte și Angela Merkel.

La distanță considerabilă, pe locul trei, s-a clasat Partidul Verzilor. Indiferent de partidul care se va clasa pe pirmul loc în preferințele electoratului german, niciuna din formațiunile politice prezente în cursă nu va obține majoritatea calificată.

Prin urmare, viitorul guvern al Germaniei va fi format tot dintr-o coaliție, care va fi negociată după alegeri.

laur