ANM a emis cod portocaliu de caniculă! Unde este astăzi cel mai călduros loc din România

Administrația Națională de Meteorologie a emis mai multe avertizări meteorologice pentru zilele de 11 și 12 iunie 2024. În contextul acestor avertizări, România se confruntă cu temperaturi extrem de ridicate și disconfort termic accentuat, precum și cu perioade de instabilitate atmosferică. Avertizările vizează diferite regiuni ale țării și includ atât Cod Galben, cât și Cod Portocaliu.

Cod Galben de temperaturi ridicate și disconfort termic

În intervalul 11 iunie, ora 10:00, până pe 12 iunie, ora 10:00, o mare parte din țară se află sub avertizare Cod Galben de caniculă și disconfort termic ridicat. Regiunile afectate includ centrul Moldovei, nordul Olteniei și litoralul. Temperaturile maxime vor varia între 30 și 34 de grade Celsius, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge valoarea critică de 80 de unități, indicând un disconfort termic semnificativ.

În continuare, în perioada 12 iunie, ora 10:00, până pe 12 iunie, ora 21:00, avertizarea Cod Galben se menține pentru Muntenia, Dobrogea și sudul Moldovei. Aici, temperaturile vor oscila între 30 și 35 de grade Celsius, iar disconfortul termic va rămâne ridicat, cu ITU în jurul valorii de 80 de unități.

De asemenea, în perioada 11 iunie, ora 10:00, până pe 12 iunie, ora 10:00, a fost emisă o avertizare Cod Portocaliu pentru temperaturi deosebit de ridicate și disconfort termic accentuat. Zonele afectate includ cea mai mare parte a Munteniei, sud-estul Olteniei, partea continentală a Dobrogei și sudul Moldovei.

În aceste regiuni, temperaturile vor ajunge la valori de 35-37 de grade Celsius, depășind pragul critic de 80 de unități ITU. În plus, nopțile vor fi tropicale, cu minime care vor depăși ușor 20 de grade Celsius, contribuind la un disconfort termic și mai accentuat.

Aceste condiții meteorologice extreme necesită măsuri speciale de precauție, îndeosebi pentru persoanele vulnerabile, cum ar fi vârstnicii și copiii. Se recomandă evitarea expunerii prelungite la soare, hidratarea corespunzătoare și evitarea efortului fizic intens în timpul orelor de vârf ale zilei.

Cod Galben de instabilitate atmosferică

În intervalul 11 iunie, ora 12:00, până pe 11 iunie, ora 23:00, anumite regiuni din România vor fi afectate de instabilitate atmosferică, sub avertizare Cod Galben. Regiunile vizate includ Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, nordul și centrul Moldovei, precum și cea mai mare parte a zonei montane.

Instabilitatea atmosferică se va manifesta prin averse, intensificări de scurtă durată ale vântului, cu rafale de 55-70 km/h, vijelii, căderi de grindină și descărcări electrice. În perioade scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor fi de 15-25 l/mp, iar izolat se pot înregistra până la 30-40 l/mp. Aceste fenomene meteorologice pot provoca inundații locale, deteriorarea culturilor agricole și dificultăți în trafic.

laur