Anotimpurile se schimbă în România! Expert în fenomene meteo extreme: „Să ne aşteptăm la tornade şi inundaţii majore”

Meteorologii spun că 2020 a fost unul dintre cei mai călduroși ani de când se fac măsurători. În acelaşi timp, luna ianuarie 2021 a fost a 433-a lună consecutivă cu temperaturi peste media secolului trecut.

Anotimpurile se schimbă în România. Bogdan Antonescu, expert în fenomene meteo extreme, a declarat la Digi24 că schimbarea climatică înseamnă mai mult decât valuri de căldură, dar și episoade de vreme extremă iarna. Potrivit expertului, două dintre fenomenele meteo extreme determinate de schimbarea anotimpurilor vor fi tornadele și inundațiile majore.

Schimbările climatice nu înseamnă că vom avea doar valuri de căldură și incendii de vegetație, ci și vreme extremă de iarnă. Încălzirea globală afectează structura la scară mare a atmosferei, structura de vreme se modifică, în anumite regiuni avem valuri de căldură care să ducă la incendii de pădure, în altele avem aer arctic. Schimbările climatice vor afecta poziția curentului jet, la mare altitudine, cu viteză foarte mare, care redirecționează sistemele de vreme. În funcție de el putem avea diferite tipuri de vreme. Acest curent va atrage fie valuri de căldură, fie fenomene de iarnă extreme.

România trebuie analizată în contextul european. Faptul că anotimpurile se schimbă – iarna mai scurtă, primăvară și vară mai lungi, ne așteptăm la mai puține fenomene extreme asociate sezonului rece și la mai multe asociate celui cald. În anumite regiuni vom avea precipitații excedentare, în altele deloc.

Ne putem aștepta să asistăm vara la intensificarea fenomenelor – furtuni care să ducă la inundații majore, tornade, grindină de mari dimensiuni. Vor fi perioade cu multe fenomene severe cu precipitații, iar apoi vor fi unele cu secetă. Asta e legat de creșterea temperaturii medii globale și de schimbarea anotimpurilor generate de creșterea temperaturii medii globale„, a explicat Bogdan Antonescu, pentru sursa citată.

Bill Gates vrea să investească 2 miliarde de dolari pentru a preveni schimbările climatice

Fondatorul Microsoft Bill Gates susţine că rezolvarea schimbărilor climatice ar fi „cel mai uimitor lucru pe care l-a făcut vreodată omenirea”. Bill Gates intenţionează să investească 2 miliarde de dolari în proiecte şi start-up-uri în următorii cinci ani pentru a preveni schimbările climatice.

Noua carte a lui Bill Gates, „Cum să evităm un dezastru climatic”, este un ghid pentru abordarea încălzirii globale, conform BBC. El consideră că dacă vom reuși să rezolvăm schimbările climatice, într-un timp atât de scurt, am realiza ceva fără precendent ca specie: „Nu am făcut niciodată o tranziție, așa cum vorbim despre asta, în 30 de ani. Nu există niciun precedent pentru acest lucru”.

De asemenea, va trebui să decarbonizăm celelalte 70% din economia mondială – oțel, ciment, sisteme de transport, producția de îngrășăminte și multe altele. Pur și simplu nu avem modalități de a face acest lucru în acest moment pentru multe dintre aceste sectoare.

laur

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.