Anunț important pentru toți românii Regula intră în vigoare de la 1 OCTOMBRIE 2021

Anunț important pentru românii care vor să plece în Marea Britanie. Începând cu data de 1 octombrie, vor putea intra în Regatul Unit doar cu ajutorul pașaportului, nemaifiind valabilă varianta cu buletinul. Măsura va fi aplicată în contextul ieșirii Regatului Unit din Uniunea Europeană.

Anunțul Ministerului Afacerilor Externe pentru românii care pleacă în Marea Britanie

Cetățenii europeni nerezidenți nu mai pot intra în Regatul Unit doar cu cartea de identitate, ci vor avea nevoie de un pașaport valabil care poate fi simplu electronic sau simplu temporar. Anunțul îi vizează doar pe cei care nu sunt protejați de Programul de Înregistrare a cetățenilor UE-EU Settlement Scheme.

Cei care nu se vor conforma cu noile reguli date de ieșirea Regatului Unit al Marii Britanii din Uniunea Europeană, nu vor mai avea acces pe acest teritoriu.

În ce condiții este necesară viza pentru românii nerezidenți în Marea Britanie. MAE reamintește că de la 1 ianuarie 2021 cetățenii români nerezidenți pot călători spre/ tranzita prin Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord în scop turistic/ vizită, pentru șederi de scurtă durată, pentru o perioadă de până la 6 luni într-un an, fără a necesita o viză de intrare.

În cazul în care aceștia vor să rămână pe teritoriul Regatului Unit pentru o perioadă mai mare de șase luni, fie cu scopul de a munci sau de a studia, au nevoie de o viză de intrare eliberată de autoritățile britanice, în conformitate cu sistemul de imigrație bazat pe puncte.

Marea Britanie a ieșit din Uniunea Europeană

Odată cu ieșirea Regatului Unit din UE, acesta nu mai are reprezentant în Comisia Europeană și nu mai participă la procesul de decizie din UE, nemaiavând europarlamentari.

Această situație i-a bucurat pe britanici și a adus schimbări pentru românii aflați la muncă sau la studii pe teritoriul Regatului Unit. Ei au nevoie de vize și de permis de muncă pentru a intra în Regat, și iată că acum vor putea face asta numai prin intermediul pașaportului.

Regatul Unit este prima și singura țară, cel puțin până în prezent, care a părăsit Uniunea Europeană. Britanicii au decis, printr-un referendum, că vor să iasă din Blocul comunitar

laur