ANUNȚUL FĂCUT DE RAED ARAFAT. UNDE VOM AVEA NEVOIE DE CERTIFICAT VERDE ÎNCEPÂND CU DATA DE 1 OCTOMBRIE 2021

Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), a vorbit pentru Digi24 despre certificatul verde. Acesta se aplică în localitățile unde rata de infectare depășește 3 la mia de locuitori.

Potrivit digi24.ro, Raed Arafat a vorbit despre aplicabilitatea certificatului verde în localitățile din România. În localitățile în care rata de infectare depășește 3 la mia de locuitori, cetățenii pot merge la restaurant, mall și nunți dacă prezintă certificatul verde. De asemenea, oficialul susține că este simplu de verificat dacă persoana respectivă a trecut prin boală, a fost testată sau vaccinată, deoarece există o aplicație care poate citi codul QR

În loc să închidem anumite localuri, ideea e să se intre în aceste localuri pe baza acestui certificat. Este o măsură pentru a limita impactul economic al pandemiei. Bineînțeles, mai sunt și alte condiții: organizarea de conferințe, congrese, dacă te duci în anumite locații în spații închise, dacă este incidența mai mare sau în anumite situații să folosești această modalitate de verificare”, a spus Raed Arafat

Șeful DSU a vorbit despre aplicația prin care se poate verifica ce status prezintă persoana respectivă: dacă a fost vaccinată, testată sau dacă a trecut prin boală.

Există aplicație care se descarcă de pe internet și permite prin telefon să verifici certificatul unei persoane fără să stochezi datele persoanei. Aceasta este soluția pe care o folosesc mai multe țări europene deja și este una dintre soluțiile care pot sprijini limitarea închiderii totale a unor activități economice.

Nu va fi diferență (față de aplicația folosită în Franța – n.r.). A fost o discuție cu colegii de la STS și au explicat că aplicația este valabilă, poate să fie folosită. Mi se pare că e aceeași aplicație care o folosesc și francezii, pentru că e același concept al certificatului verde și aplicația poate citi orice certificat verde european, nu numai pe cel românesc”, a mai transmis Raed Arafat.

Peste 350 de localități din țară au rata de infectare mai mare de 3 la mia de locuitori.

Cum a arătat Capitala în prima zi cu certificatul verde?

În Capitală, certificatul verde este obligatoriu în interior, în restaurante și la spectacole. Prima zi cu certificatul verde în București a arătat ”pustie”: restaurantele și mall-urile au fost aproape goale. Restaurantele pot primi doar clienți care pot face dovada vaccinării, a unui test negativ sau a trecerii prin boală.

În centrele comerciale, zonele de servire ale restaurantelor și ale cafenelelor au fost mult mai bine delimitate, astfel încât să aibă acces doar cei care s-au vaccinat, au un test covid negativ sau sunt trecuți prin boală, potrivit digi24.ro

Certificatul de vaccinare a devenit obligatoriu și pentru accesul în săli de spectacol și concerte, la cinematografe, în săli de sport și pentru participarea la conferințe.

Certificatul verde devine obligatoriu la Vatican din 1 octombrie

Începând cu data de 1 octombrie, intrarea în Vaticam va fi permisă doar în condițiile în care persoanele prezintă un ”green pass” – certificatul verde. De asemenea, Italia este prima țară din Europa care a impus, începând cu ziua de joi, obligativitatea certificatului verde pentru toţi angajaţii.

„Începând cu 1 octombrie 2021 este permisă intrarea în Vatican exclusiv cu certificatul verde european sau cu un test COVID-19 negativ”, se arată în decizia luată de Comisia Pontifică pentru statul Vatican.

laur