Arderea frunzelor in gospodaria proprie, ilegală. Amenzile ajung chiar si pana la 20.000 de lei

De anul acesta nu mai avem voie să ardem frunzele uscate în curtea proprie. Pe 20 februarie intra în vigoare Legea compostului. Cine nu o respectă, poate primi o amendă de până la 20.000 de lei pentru nerespectarea obligației de a colecta selectiv frunzele și resturile vegetale

Conform prevederilor Legii 181/2020 privind gestionarea deșeurilor nepericuloase compostabile, arderea frunzelor în gospodărie poate duce la amendă aplicată de cei de la Garda de Mediu.

Arderea frunzelor devine contravenție

Anul trecut, Parlamentul a adoptat Legea compostului, iar aceasta intră în vigoare în mai puţin de o lună, adică pe 20 februarie 2021. Bineînţeles, nu avem voie să dăm foc nici vreascurilor ori altor resturi vegetale. Se impune, astfel, obligativitatea de a face selectarea ”deșeurilor nepericuloase compostabile, prin reciclarea/valorificarea acestora folosind opțiunea de compostare/digestie anaerobă, în vederea protejării sănătății umane și a mediului înconjurător”.

Conform prevederilor legii, amenda minimă este de 400 lei, iar cea maximă de 800 de lei, pentru persoane fizice. Pentru persoanele juridice vorbim de o sancțiune contravenţională cuprinsă între 10.000 şi 20.000 de lei.

Nu se spune clar însă ce vom face cu resturile vegetale. Unele persoane le vor transforma în compost. Dar cei care nu vor avea timp să facă acest lucru ori care au o curte foarte mică, iar mirosul de la compost îi va deranja pe vecini?…

laur