Calendar ortodox 10 februarie. Un mare sfânt este pomenit in aceasta zi! Ce nu trebuie sa faci

Calendar ortodox 10 februarie. Un mare sfânt este pomenit astăzi! Păcat pentru cei care nu respectă această sărbătoare importantă la români. Ce mare sfânt este celebrat luni, 10 februarie 2020. Păcat pentru cei care nu ţin această sărbătoare.

Calendar ortodox 10 februarie. Un mare sfânt este pomenit astăzi! Păcat pentru cei care nu respectă

Sfântul Mucenic Haralambie este prăznuit la data de 10 februarie în Calendarul ortodox. Sfântul Mucenic Haralambie este între sfinţii cinstiţi de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2020, pentru data de 10 februarie.

Sfântul Mucenic Haralambie

Sfântul episcop Haralambie păstorea cetatea Magnesiei în vremea împratului Septimiu Sever (193-211) povăţuind şi pe mulţi aducând pe calea mântuirii. Când a început o prigoană împotriva creştinilor

a fost prins de necredincioşi şi dus la judecată. În timp ce călăii îl torturau jupuindu-l din cap până în picioare bătrânul episcop le mulţumea pentru şansa de a se îmbrăca în Duh Sfânt în locul vechii pieli. Văzând acest lucru chiuitorii au căzut în genunchi şi au mărturisit imediat pe Hristos iar guvernatorul i-a omorât pe loc pe cei doi care purtau numele de

Vaptos şi Porfirie. Alte femei care erau martore la ce se întâmplă au crezut pe loc şi au murit pentru credinţa lor. Atunci judecătorul Luchie a luat cu mâinile lui instrumentele de tortură şi a început a-l munci pe sfânt dar mâinile i s-au rupt din coate şi atârnau de trupul mucenicului. Guvernatorul Luchian a venit şi el într-un suflet şi a încercat să-l scuipe pe sfânt dar

capul i s-a sucit într-o parte rămânând aproape neputiincios. Cei care erau de faţă s-au speriat şi au început a se ruga de Haralabie să fie iertător cu duşmanul dar el le-a spus că el nimic nu a făcut şi că pedeapsa este de la însuşi Hristos. Toţi cei de faţă care erau păgâni atunci au crezut în Dumnezeul cel Viu şi au început a se ruga pentru iertare.

Chiar Haralambie a adus slavă lui Dumenzeu şi a cerut iertare pentru călăii săi. Îndată Luchian şi Luchie s-au vindecat. Luchie s-a botezat şi a devenit creştin iar guvernatorul a încetat prigoana asupra creştinilor până la noi ordine de la împărat. Mult popor alerga atunci la Haralambie pentru a se boteza şi pe mulţi el a tămăduit de bolile şi neputinţele ce le aveau.

Aceste fapte au ajuns atunci în Antiohia la urechile împăratului şi acesta a dat ordin ostaşilor să-l aducă spre al îl chinui. Ostaşii l-au bătut în cuie pe tot trupul i-ar barba lungă a sfântului au făcut-o funie şi i-au pusă de gât şi aşa îl trăgeau pe drumul lui spre cetatea împărătească.

Pe drum, un cal a prins glas omenesc şi le-a cerut ostaşilor să-l elibereze, dar deşi s-au înspăimântat foarte tare le-a fost frică de împărat şi nu l-au eliberat. Când l-a văzut împăratul i-a înfipt trei ţepuşe de fier în piept şi a dat ordin să fie ars încet. Cu toate astea bătrânul Haralambie era vindecat în mod miraculos de Dumnezeu şi chinurile nu aveau nici o putere asupra lui.

Atunci împăratul a venit cu hulă cu îndrăzneală şi fără ruşine asupra lui Hristos-Dumnezeu de s-a cutremurat pământul iar împăratul şi eparhul Crisp atârnau în nişte legături nevăzute în văzduh. Galinia, fiica împăratului a căzut la picoarele mucenicului implorând iertarea şi l-a rugat pe tatăl

său să creadă în Dumnezeu. Cu toate că a fost iertaţi frica l-a ţinut trei zile şi după 30 de zile a început din nou prigoana asupra creştinilor şi a lui Haralambie. Când a a hotărât să-l omoare Haralambie a primit sentinţa cu bucurie cântând psalmi de slavă a lui Dumnezeu, cerurile s-au deschis şi a văzut pe Hristos şi pe îngerii lui iar domnul i-a grăit: “Vino, Haralambie, prietenul Meu, cel ce ai răbdat multe pentru numele Meu. Cere de la Mine ce voieşti şi îţi voi da ţie”.

Atunci Sfântul Haralambie i-a cerut ca oriunde vor fi moştele sale să nu fie molimă sau necaz, ci numai pace şi mântuire, îndestulare şi înmulţire pentru nevoile oamenilor. Apoi soldaţii care trebuiau să-l taie au văzut slava mucenicului şi acesta a murit fără tăiere sufletul lui suindu-se la cer. Iar Galinia, fiica împăratului a cerut să se îngrijească de trupul bătrânului sfânt sfinţit, iar împăratul a îngăduit ba chiar a lăsat-o să vieţuiască după voia ei în dreapta credinţă.

Troparul Sfântului Sfinţit Mucenic Haralambie, făcătorul de minuni
Glasul al 4-lea

Arătatu-te-ai, Înţeleptule Haralambie, ca un stâlp neclintit al Bisericii lui Hristos şi ca un sfeşnic pururea luminos al Lumii, strălucit-ai în lume prin mucenicie, fericite şi ai risipit întunecimea idolilor. Drept aceea roagă-te lui Hristos cu îndrăzneală, ca să ne mântuiască pe noi.

Condacul Sfântului Sfinţit Mucenic Haralambie, făcătorul de minuni
Glasul al 4-lea

Arătatu-Te-ai astăzi lumii și lumina Ta, Doamne, s-a însemnat peste noi, care cu cunoștință Te lăudăm. Venit-ai și Te-ai arătat, Lumina cea neapropiată.

Ca o comoară de mult preţ a câştigat Biserica al tău cap, Sfinte Sfinţite Mucenice, pătimitorule şi purtătorule de biruinţă, Haralambie. Drept aceea se şi bucură, slăvind pe Ziditorul.

Ce sfinţi mai sunt pomeniţi astăzi

Sfintele Muceniţe Enata şi Valentina şi Mucenicul Pavel;
Părintele Anastasie, arhiepiscopul Constantinopolului;
Părintele Zenon;

laur

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *