Calendar ortodox 22 octombrie 2022: Ce sărbătoare este sâmbătă?

Calendar ortodox 22 octombrie 2022. Iată ce sfinți importanți sunt cinstiți sâmbătă, pe 22 octombrie, în Biserica Ortodoxă!

Ce sărbătoare este sâmbătă? În fiecare an, pe data de 22 octombrie, Biserica Ortodoxă îi cinstește pe cei șapte tineri din Efes, Sfântul Avarchie, Epicospul Ierapolei

Cei șapte tineri din Efes sunt sărbătoriți în Biserica Ortodoxă de două ori pe an: pe 22 octombrie și pe 4 august.

Maximilian, Exacustodian, Iamvlih, Martinian, Dionisie, Ioan și Constantin au fost ostași pe vremea împăratului Deciu, între anii 249-251. 

Sfinții Șapte tineri din Efes au refuzat să ia parte la un festival păgân și au ales să se roage la Dumnezeu pentru creștinii care erau torturați în urma credinței lor.

Când s-a aflat despre ceea ce au făcut și cine sunt ei de fapt, aceștia au ales să se ascundă într-o peșteră.

Împăratul Deciu a poruncit ca peștera să fie zidită pentru ca cei șapte tineri din Efes să nu aibă acces la mâncare și la aer și să moară. Cu toate acestea, Dumnezeu a avut grijă de ei și le-a oferit acestora somn timp de 200 de ani. 

Sfântul Averchie a fost episcopul cetății Ierapole din Frigia, pe vremea împăratului Antonin și a fiului sau, Marc Aureliu (161-180). În cea mai mare parte oamenii din cetate erau păgâni. În timpul unei sărbători păgâne Sfântul Averchie a mers în templu și a distrus idolii.

Trei dintre tinerii păgâni au încercat să îl omoare pe episcop, dar au căzut la pământ înaintea acestuia. Minunea Sfântului a făcut ca 500 de persoane să creadă în Hristos și să își dorească să primească Taina Sfântului Botez.

Treptat, Sfântul Averchie a reușit să îi aducă pe oamenii din cetate la credință. A mers prin orașele și satele vecine și a vindecat bolnavii și a propovăduit cuvântul lui Dumnezeu. 

Tradiția spune că Sfântul Averchie s-a învrednicit de mai multe ori de vederea lui Hristos. Din acest motiv, dar și pentru faptele sale a fost numit „întocmai cu Apostolii”. A murit în cetatea Ierapole la o vârstă înaintată.

Calendar ortodox 2022 octombrie- sărbători

Iată  calendarul ortodox  pentru luna octombrie 2022!  

Preasfântă, Preacurată şi Preaminunată Fecioară şi Maică a Domnului nostru Iisus Hristos, Te rugăm ascultă rugăciunea nevrednicilor robi (numele) şi vindecă-ne pe noi, pe cei din familiile noastre şi pe toţi suferinzii din lumea asta bolnavă, de bolile grele, de bolile ştiute şi neştiute de noi. Fie ca toţi creştinii să Te preamărească şi să Te preacinstească pe Tine, iar noi să avem tot ajutorul cel bun, sfânt şi ceresc. Îţi mulţumim Maică Sfântă pentru vindecare, pentru tot ajutorul Tău, pentru mijlocirea Ta la Preabunul Dumnezeu, că Tu eşti scară la Cerul Sfânt, pentru rugăciunile noastre şi ajutor nemijlocit în cererile noastre cele îndreptăţite. Amin!

laur