Calendar Ortodox 26 decembrie 2022: Luni e mare sărbătoare, cu cruce roșie! Rugăciune care aduce mare ajutor la necaz și supărare se spune în a doua zi de Crăciun 2022

Ce sărbătoare este luni în calendar ortodox 26 decembrie 2022. Ce trebuie să facă toți creștinii în cea de-a doua zi de Crăciun 2022?

Soborul Maicii Domnului, sărbătoare cu cruce roșie în calendar ortodox 26 decembrie 2022

În cea dea doua zi de Crăciun 2022, creștinii prăznuiesc Soborul Maicii Domnului, una din cele mai vechi sărbători în cinstea Fecioarei Maria.

Rugăciunea care aduce mare ajutor la necaz și supărare pe care este bine să o rostească toți credincioșii în a doua zi de Crăciun 2022

Soborul Maicii Domnului, sărbătoare calendar ortodox 26 decembrie 2022 

Sărbătoare calendar ortodox 26 decembrie 2022. Cruce roșie în calendarul creștin luni, atunci când Biserica Ortodoxă sărbătorește Soborul Maicii Domnului, una dintre cele mai vechi sărbători închinate Fecioarei Maria. 

Cuvântul   sobor  înseamnă adunare de oameni, iar în cadrul liturgic el exprimă chemarea spre slujbă cât și adunarea în jurul sfântului prăznuit pentru ca aceasta prin rugăciunile sale să mijlocească în fața lui Dumnezeu pentru noi.

Biserica a rânduit ca pe data de 26 decembrie, a doua zi după Crăciun, să fie pomenită Maica Domnului împreună cu soborul celor care o cinstesc pe ea. Cinstirea deosebită pe care o aducem Macii Domnului este foarte importantă deoarece Maica Domnului reprezintă iubirea milostivă, smerită, ocrotitoare și a devenit icoană vie a Bisericii.

Fecioara Maria este Maica Mântuitorului nostru Iisus Hristos și ocrotitoarea tuturor creștinilor, precum și a familiei creștine.Astăzi,

adunarea cea cerească se unește cu adunarea pământească în jurul Maicii Domnului pentru a cinsti sfințeia Sa. Pruncul pe care L-a născut Fecioara Maria este cu adevărat Dumnezeu. Fecioara Maria reprezintă astfel omenirea în fața lui Dumnezeu, se face templu curat al Lui Hristos, primindu-L și născându-L pe Mesia, devenind astfel mijlocitoare pentru noi în fața Domnului, Eva cea nouă, mama noastră a tuturor, scrie basilica.ro . 

Acatistul Sfinţilor din Soborul Maicii Domnului

Tropar (glasul al 4-lea):

Sfinţilor din soborul Maicii Domnului împreună cu Preasfânta Născătoare de Dumnezeu şi pururi fecioara Maria, rugaţi pe milostivul Dumnezeu ca să dea iertare de păcate, sufletelor noastre.

Condacul 1:

Domnul nostru Iisus Hristos a zis Preacuratei Maicii Sale după elogiul primirii cereşti: „Cere Preacurată Maică a Mea un loc în Sfânta Împărăţie a Cerurilor” după care i s-au dat Sfinţi şi Sfinte Puteri Cereşti care au format Sfântul Sobor al Maicii Domnului, iar noi strigăm: Bucură-te, Preasfântă Fecioară Maria şi Maica Domnului nostru Iisus Hristos împreună cu toţi sfinţii din sfântul tău sobor!

Icosul 1:

Pentru înfiinţarea soborului Maici Domnului Domnul Dumnezeu a dispus ca un număr de 11000 de Puteri Cereşti să fie în permanenţă lângă Preacurata Fecioară la care se adaugă toţi sfinţi care au evlavie la Maica Domnului iar noi strigăm aşa:

Bucuraţi-vă Sfinţilor Heruvimi din soborul Maici Domnului;

Bucuraţi-vă, Sfinţilor Serafimi din Soborul Maici Domnului;

Bucuraţi-vă, Sfinţilor Îngeri din acest Sânt Sobor;

Bucuraţi-vă, drepţilor;

Bucuraţi-vă, Împăraţilor care aţi avut evlavie la Maica Domnului

Bucuraţi-vă Împărăteselor

Bucuraţi-vă fecioarelor;

Bucuraţi-vă, feciorilor;

Bucuraţi-vă, fecioarelor;

Bucuraţi-vă, Ierarhilor;

Bucuraţi-vă, mucenicilor şi muceniţelor;

Bucuraţi-vă, Cuvioaselor şi cuvioşilor;

Bucură-te, Preasfântă Fecioară Maria Maica Domnului nostru Iisus Hristos împreună cu toţi sfinţi din sfântul tău sobor!

Condacul al 2-lea:

Mulţi ierarhi au avut evlavie la tine Preasfântă Fecioară Maria, de aceia mulţi s-au umplut de râvnă sfântă, s-au rugat, au postit, au făcut multe bune, au slujit cinste cântând lui Dumnezeu. Aliluia!

Icosul al 2-lea:

Mulţi sunt Ierarhi care după o viaţă plină de slujire şi de fapte bune au ajuns în sfântul tău sobor dar nicidecum nu-i putem aminti pe toţi, dar cu dragoste strigăm:

Bucură-te, sfinte Ierarh Calinic de la Cernica;

Bucură-te, Sfinte Ierarh Nifon al Constanţianei;

Bucură-te, Sfinte Patriarh Ioan Postitorul;

Bucură-te, Sfinte Patriarh Modest al Ierusalimului;

Bucură-te, sfinte Ierarh Nicolaie din Mira Lichiei;

Bucură-te, Sfinte Ioan de la Prislop;

Bucură-te, Sfinte Anania din Damasc;

Bucură-te, Sfinte Patriarh Sofronie;

Bucură-te, Sfinte Petru al Alexandriei;

Bucură-te, Sfinte Patriarh Mihail Celularie;

Bucură-te, Sfinte Ierarh Clement al Romei;

Bucură-te, Sfinte Ioan Damaschin;

Bucură-te, Preasfântă Fecioară Maria şi Maica Domnului nostru Iisus Hristos împreună cu toţi sfinţi din sfântul tău sobor!

Condacul al 3-lea:

Cuvioşi din toate timpurile, au avut evlavie la tine Preabinecuvântată Maică a Domnului nostru Iisus, căci uni au înălţat Biserici Mânăstiri sau schituri în cinstea ta, alţi au scris cântări, acatiste paraclise, condace şi icoase în cinstea ta iar noi cântăm: Aliluia!

Icosul al 3-lea:

Anevoie este nouă să spunem numele sfinţilor cuvioşi care au ajuns în sfântul tău sobor după trecerea la cele veşnice, de aceia noi cântăm aşa:

Bucură-te, Sfinte Cuvios Nicodim cel sfinţit de la Tismana;

laur