Care sunt analizele medicale obligatorii după 40 de ani. Cu ajutorul lor poți să previi probleme grave de sănătate

Sănătatea este cea mai de preț pentru fiecare dintre noi, iar pentru a ne bucura de ea din plin trebuie să avem grijă să îi oferim corpului ceea ce are nevoie și, foarte important, să ne asigurăm, prin analize și investigații, că suntem bine. Doar așa, în cazul în care descoperim probleme de sănătate, le putem rezolva din timp și fără consecințe grave. Există anumite analize medicale obligatorii pentru cei care au peste 40 de ani.

Ce analize medicale se fac după vârsta de 40 de ani

O stare generală de bine nu este întotdeauna egală cu o sănătate de fier. Tocmai de aceea este bine să verificați periodic cum stați cu sănătate pentru a evita eventuale neplăceri pe viitor. Există anumite analize medicale pe care trebuie să le facă persoanele care au depășit vârsta de 40 de ani. O monitorizare completă și complexă a stării de sănătate vă va oferi un confort psihic și siguranța că aveți totul sub control.

Sunt factori de risc care pot contribui la anumite afecțiuni atunci când aveți peste 40 de ani. Este vorba despre boli ale inimii, diabet, boli de rinichi și lista poate continua.

Testele de sânge sunt foarte importante pentru că prin intermediul lor aflați care este nivelul de zahăr din sânge și nivelul de colesterol. Verificați-vă tensiunea în mod regula pentru a vedea dacă nu cumva aveți tensiune arterială crescută sau scăzută.

În cazul celor care au boli de inimă, diabet zaharat sau probleme cu rinichii, este important să verificați tensiunea arterială mai des.

Colesterolul trebuie verificat o dată la cinci ani, mai ales dacă aveți factori de risc pentru bolile coronariene. În cazul în care apar schimbări corporale, în sensul luării în greutate, este indicat să repetați testarea mai devreme.

Cum se verifică bolile de inimă și bolile tiroidiene

Tot după vârsta de 40 de ani este obligatoriu să mergeți la medic să faceți o electrocardiogramă pentru a vedea dacă aveți boli de inimă, dar și teste de sânge unde se pot depista afecțiuni tiroidiene sau probleme hepatice.

Pentru femeile care au depășit 40 de ani, este foarte important să efectueze o mamografie o dată pe an. Vizita la medicul ginecolog este, de asemenea, esențială. Acolo veți face testul Papanicolau la fiecare 3 ani, sau test HPV la fiecare cinci ani. Atenție! testul pentru depistarea cancerului de col uterin ar trebui să înceapă la vârsta de 21 de ani.

Testul pentru densitate osoasă este o altă investigație care se recomandă femeilor peste 40 de ani este testul de densitate osoasă. El va arăta dacă aveți factori de risc pentru osteoporoză.

Examinarea anuală pe care trebuie să o facă bărbații. Foarte important pentru bărbați este să facă examinarea fizică anuală pentru depistarea cancerului testicular. Mai sunt recomandate testele pentru depistarea cancerului de piele, a cancerului bucal, sau a bolilor cu transmitere sexuală.

laur