Care sunt valorile normale ale tensiunii în funcție de sex și vârstă. Hipertensiunea arterială, una din cele mai periculoase probleme de sănătate
Hipertensiunea arterială reprezintă una din cele mai comune și periculoase probleme de sănătate. Nu trebuie însă neapărat să mergi la medic pentru a-ți măsura tensiunea, mai ales acum, în pandemie. Îți poți lua tensiunea acasă, cu un tensiometru performant.
Valorile tensiunii arteriale
Hipertensiunea arterială este definită de creșterea peste valoarea normală a presiunii sângelui în artere, fiind diagnosticată prin măsurarea tensiunii sistolice și a tensiunii diastolice, scrie ro.sendo.info. Prima valoare, tensiunea sistolică, reprezintă presiunea exercitată de sânge asupra pereților vasculari imediat după ce acesta este pompat de inimă în artere, în timp ce valoarea diastolică este dată de presiunea sângelui în intervalul dintre contracțiile cardiace, atunci când inima este plină de sânge. Pentru că valoarea optimă a tensiunii este de 120 cu 80 mmHg (milimetri pe coloană de mercur), orice valoare care depășește 140 cu 90 mmHg este considerată un semn de hipertensiune arterială. Hipertensiunea arterială poate supune bolnavul unui pericol ridicat, existând posibilitatea să provoace leziuni pe artere și să crească riscul de accident vascular, infarct, insuficiență renală și alte afecțiuni grave. Tratamentul, deși eficient, poate avea uneori un efect nefast asupra organismului, medicamentele pentru scăderea tensiunii fiind foarte agresive. De aceea, este important ca hipertensiunea să fie prevenită cu un stil de viață cât mai sănătos. De asemenea, trebuie să aveți în vedere măsurarea frecventă a tensiunii, de preferat cu un tensiometru cu manșetă pentru braț, recomandat adulților, pentru a vedea când apar schimbări și când este cazul tragerii unui semnal de alarmă. Pentru a face acest lucru ca la carte, trebuie să știți care sunt valorile normale ale tensiunii în fiecare etapă a vieții.
Valori normale în funcție de vârstă
Potrivit experților cardiologi de la American Heart Association, începând cu vârsta de 20 de ani fiecare persoană ar trebui să își măsoare tensiunea cel puțin o dată la doi ani. Dacă valorile tensiunii sistolice și tensiunii diastolice depășesc 120 cu 80 mmHg, vizitele la medic ar trebui să fie mai dese. Riscul apariției hipertensiunii, precum și probabilitatea pericolelor cu care vine la pachet aceasta crește după vârsta de 45-50 de ani. Sedentarismul, fumatul, consumul excesiv de sare, lipsa de potasiu, lipsa de vitamina D, consumul excesiv de alcool și stresul pot favoriza apariția bolii. Pentru a demonstra ce influenţă are vârsta asupra tensiunii arteriale, comparația între mai multe categorii de vârstă este o metodă bună de a analiza datele.