CAZ ȘOCANT ÎNTR-O MATERNITATE DIN MOLDOVA.

Caz șocant într-o maternitate din Moldova. Un bebeluș născut prematur cu o greutate de doar 2 kilograme a fost operat cu succes la Institutul Mamei și Copilului. Acesta a fost diagnosticat postnatal cu o anomalie de dezvoltare foarte gravă, cu letalitate până la la 80 %, mai ales în rândul copiilor născuți prematur.

Micuțul a primit un diagnostic crunt – Atrezie de esofag cu fistula traheo-esofagiană inferioară. Din această cauză, sucul gastric, dar și saliva din guriță, ajungeau în plămânii bebelușului. Astfel, se dezvolta o pneumonie de aspirație, cu component chimic, care crea probleme mari pentru copil, deseori aceasta și fiind cauza letalității, iar pentru prematuri – la care plămânii sunt încă insuficient dezvoltați – aceasta devinea și mai grav,

Anomalia presupunea întreruperea continuității esofagului si limitarea pasajului bolului alimentar din cavitatea bucală în stomac. Capătul de sus, atreziat, se termina în forma de sac orb, iar capătul de jos comunică printr-un canal patologic (fistula esotraheala) cu plămânii. Pacientul a fost pregătit și supus unei intervenții chirurgicale, în cadrul căreia s-a reușit cu succes plastia de esofag și întreruperea comunicării esofagului cu plămânii.

Operația a durat 3 ore.

laur

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *