Ce boli grave transmit țânțarii. Virusul care a fost depistat în București

Țânțarii pot transmite boli grave. Nu doar că sunt extrem de enervanți, că ne deranjează, ne perturbă liniștea și somnul în nopțile de vară, dar aceste insecte ne pot provoca probleme la nivel de sănătate. E drept, în cele mai multe dintre cazuri, înțepătura de țânțar provoacă doar mâncărime în zona respectivă, dar sunt și situații mult mai complicate.

Boli pe care le pot transmite țânțarii prin înțepătură

Conform statisticilor, în întreaga lume mor anual peste 1 milion de oameni, din cauza bolilor transmise de către țânțari. Acestea sunt: malarie, febra galbenă, febra West Nile, encefalita, filarioza limfatică.

Cele mai multe dintre aceste cazuri grave provin din zonele cu climă tropicală.

Dintre toate, febra West Nile ne dă motive de îngrijorare pentru că a ajuns în mai multe țări din Europa, între care și România.

În majoritatea cazurilor, infectia cu acest virus se manifesta prin simptome asemănătoare cu cele ale gripei (febră, dureri de cap, dureri articulare sau musculare, greață, vărsături, refuzul alimentelor, stare de epuizare).

Cu toate astea, există anumite tulpini West Nile mult mai virulente, caz în care boala poate evolua până la meningita, encefalită sau meningo-encefalită.

În România se întâlnesc encefalita West Nile și encefalita Europei Centrale, și amândouă sunt transmise de insecte. Conform specialiștilor, boala debutează brusc. În primul rând apare febra, apoi apar durerile de cap și vărsăturile.

Ulterior se instalează sindromul encefalitic, care se manifestă prin: stare de confuzie, delir, halucinații, apatie, agitație, în unele cazuri și convulsii.

De menționat este că doar aproximativ 100 de specii de țânțari din cele peste 2700 de specii câte sunt în total, sunt purtătorii acestor boli pe care le transmit prin mușcătură.

În acest context, surse din cadrul autorităţilor sanitare din București au declarat pentru News.ro că ţânţari comuni purtători ai virusului West Nile au fost depistaţi în urmă cu câteva zile, în contextul unei monitorizări a „riscului epidemiologic arboviral”.

Evitați, pe cât posibil să vă expuneți înțepăturilor de țânțari.

laur