Ce valoare are alocația pentru copii de la 1 ianuarie
Alocațiile pentru copii cresc cu 20 de procente de la 1 ianuarie 2021. Noul ministru al Muncii a confirmat care este suma netă pe care o primesc de-acum înainte copiii din România.
Alocaţiile pentru copii vor creşte cu 20% din 1 ianuarie, astfel că alocaţia pentru copiii cu vârste între 2 şi 18 ani va creşte la suma de 214 lei pe lună, a transmis, joi, ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Raluca Turcan, pe Facebook.
Ministrul Muncii a precizat că alocaţia pentru copiii cu vârste de până în doi ani, ca şi alocaţia pentru copiii cu handicap cu vârsta de maxim 18 ani, va creşte la suma de 427 de lei pe lună.
„Pentru copiii până în 2 ani şi copiii cu handicap până la 18 ani, cuantumul alocaţiei va fi de 427 de lei lunar”, a scris Raluca Turcan.
Guvernul Cîțu, criticat de PSD pentru alocații
Liderul PSD, Marcel Ciolacu, critică guvernarea din care face parte PNL și USR-PLUS în privința proiectului de lege adoptat, miercuri, de Senat, prin care alocațiile nu se mai dublează până în 2022.
„Am înțeles că nu dați doi bani pe ideea de a crește salariile românilor – nici a celor plătiți cu lefuri mici, în sectorul privat și nicidecum a bugetarilor! Am înțeles că nu vă interesează să le dați pensionarilor măcar șansa de a-și păstra nivelul de trai, amânând la nesfârșit majorările de pensii. Însă nu credeam că veți avea atâta josnicie să mințiți privind în ochii a milioane de copii!
Înaintea alegerilor ați promis că le dublați alocațiile – nu în toamna acestui an, cum propusese PSD și votase Parlamentul- ci în tranșe semestriale de câte 20%, până în 2022. Azi, ați arătat țării că și dublarea alocațiilor a fost o farsă sinistră! În #Guvernul Țepelor, PNL i-a păcălit cu cinism pe copiii țării cu alocațiile”, a scris Marcel Ciolacu pe Facebook.
Cum se majorează alocațiile în continuare
Senatul a votat ca alocațiile copiilor să fie majorate cu 20% de la 1 ianuarie. Senatorii au mai operat și alte modificări asupra proiectului de lege trimis înapoi de președintele Klaus Iohannis pentru reexaminare. Camera Deputaților are votul final în Parlament asupra acestui proiect care modifică OUG privind alocațiile.
În Senat au votat 75 de parlamentari “pentru” iar 56 „contra”. Înaintea ședinței din plen, senatorii au modificat titlul inițial al proiectului de lege de modificare a OUG, din “respingere” în “admitere”.
De asemenea, aceștia au modificat majorările. Nu vor mai fi două majorări în 2021 (la 1 ianuarie și 1 iulie), fiind aplicată doar cea de la începutul lui 2021, anume majorarea cu 20% din cuantumul lunii iulie 2020.
Din 2022, cuantumul alocațiilor se indexează anual cu rata medie anuală a inflației. În OUG, indexarea era prevăzută din 2023, dupa ce deja le-ar fi dublat în iulie 2022.