Cea mai TOXICĂ băutură alcoolică. Riscul de a face ciroză este crescut

Fiecare dintre noi consumă un pahar de alcool din când în când, însă băuturile alcoolice pot reprezenta un adevărat pericol pentru sănătatea fizică și psihică dacă sunt consumate în exces. Iată care este cea mai periculoasă băutură alcoolică pentru organism, conform specialiștilor.

Nu berea sau vinul roșu sunt băuturile care reprezintă un risc major pentru sănătate, ci tăria amestecată cu sucurile bogate în zahăr, susțin medicii. Astfel, cea mai periculoasă băutură alcoolică pentru ficat și stomac este vodca amestecată cu sucul de fructe. Consumată în cantități mari duce la ciroză, iar combinația de alcool și zahăr nu este deloc una fericită. În plus, vodca și sucul favorizează creșterea nivelului trigliceridelor, o formă de grăsime din sânge.

Whisky-ul și lichiorul, ambele băuturi se află pe lista celor mai dăunătoare produse alcoolice, conform medicilor.

Una dintre cauzele apariției cirozei este alcoolismul cronic. Consumul excesiv, pe o perioadă lungă de timp, poate duce la inflamația ficatului și, în timp, la ciroză. Cantitatea de alcool și durata expunerii care determina apariția cirozei diferă de la o persoană la alta.

Una dintre primele reguli în privinţa consumului de băuturi alcoolice este frecvenţa consumului. „Băuturile alcoolice, indiferent de cantitate, oricât de puţin, nu se consumă zilnic. Măcar două zile pe săptămână trebuie să evităm să consumăm băuturi alcoolice. În caz contrar putem considera că facem abuz şi paşi către dependenţă”, spune medicul Petrică Rădăuceanu, şeful Unităţii de Primiri Urgenţe Botoşani. Țineți minte că ficatul are nevoie de cel puţin 48 de ore pentru a se recupera după un consum de alcool moderat

laur