Cercetătorul care a „prezis” cutremurul din Turcia spune că în România ar putea urma un seism de magnitudine 7

Cercetătorul care a ”prezis” producerea puternicului cutremur din Turcia și Siria cu doar trei zile înainte spune acum că România este „în fereastra de timp pentru producerea unui nou seism de magnitudine 7”.

„Câteva informații de background: De la 1900 cinci cutremure cu maginutidea 6 și patru cu magnitudinea 7 au avut loc în România, majoritatea la adâncime (90-150 km). Ultimul de magnitudine 7 a avut loc în 1990 și suntem în fereastra de timp pentru următorul”, a scris el pe Twitter după cutremurul puternic care a avut loc, marți, în Gorj.
Hoogerbeets face referire la o serie de cutremure care au avut loc între 30 și 31 mai 1990, în zona Vrancea, la adâncimea de 80-100 de kilometri.

Cel mai puternic s-a înregistrat pe data de 30 și a avut o magnitudine de 6,9 pe scara Richter. După câteva ore a avut loc un al doilea seism, cu magnitudinea de 6,4 grade, urmat rapid de un al treilea treilea de 6,1.

Atunci, 8 persoane au murit și câteva sute au fost rănite.

Frank Hoogerbeets spune că este cercetător la Solar System Geomatry Survey (SSGEOS), care se definește ca fiind un „institut de cercetare pentru monitorizarea geometriei dintre corpurile cerești legate de activitatea seismică”.

Pe 3 februarie, acesta a scris că va urma un cutremur de magnitudine 7,5 în zona Turciei și Siriei. După doar câteva zile, regiunea a fost lovită de o serie de seisme devastatoare.

Mai devreme sau mai târziu va avea loc un #seism de ~M 7,5 #terremur în această regiune (sudul și centrul Turciei, Iordania, Siria, Liban). #deprem”, a scris Hoogerbeets pe Twitter pe 3 februarie.

Ulterior, după ce mesajul de pe rețeaua de socializare s-a viralizat, fiind vizualizat de peste 29 de milioane de ori în ziua producerii cutremurului (6 februarie), Frank Hoogerbeets a transmis un nou mesaj, în care a încercat să explice cum a ajuns să ”prezică” seismul din Turcia.

”Inima mea este alături de toți cei afectați de cutremurul major din centrul Turciei. Așa cum am afirmat mai devreme, mai devreme sau mai târziu acest lucru se va întâmpla în această regiune, la fel ca în anii 115 și 526. Aceste cutremure sunt întotdeauna precedate de o geometrie planetară critică, așa cum am avut pe 4-5 februarie.” – a scris cercetătorul.

Această postare este însoțită de un mesaj al companiei Twitter, care avertizează utilizatorii că, în prezent, cutremurele nu pot fi prezise.

Twitter: ”Nu există nicio bază științifică pentru predicțiile privind cutremurele. Există întotdeauna o șansă să se producă un cutremur în locurile cu falii active, dar testele au arătat că previziunile specifice nu au rezultate mai bune decât cele aleatorii. Afirmațiile privind corelația cu alinierea planetelor au fost infirmate.”

laur