Cinci cutremure au avut loc în zona Gorjului, în doar trei ore. Cel mai puternic seism a avut magnitudine de 4,2

Noaptea trecută, în decurs de doar trei ore, cinci cutremure au avut loc în zona Gorjului. Cel mai puternic a avut magnitudine de 4,2. Primele două seisme s-au produs când abia trecuse de miezul nopții și au avut loc unul după altul, la o distanță de 9 minute.

În urma cutremurului de 5,7 produs marţi în judeţul Gorj, cel mai mare în această zona seismică, potrivit datelor publicate miercuri seara de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP), au urmat peste 200 de replici. „Tectonica regiunii este caracterizată de două sisteme de falii. Primul sistem este de tip transformantă, orientată NV-SE, ce se intersectează cu un al doilea sistem de falii, orientat E-V. Cutremurul a fost înregistrat cu un raport semnal zgomot bun la un număr de 109 de accelerometre ce aparţin Reţelei Seismice Naţionale. Valoarea acceleraţiei maxime a terenului a prezentat un trend descrescător cu creşterea distanţei epicentrale. Cea mai mare valoare a fost înregistrată la staţia Gura Zlata, judeţul Hunedoara (105,25 cm/s*s), iar cea mai mică valoare a fost înregistrată la staţia Târguşor, Constanţa (0,05 cm/s*s). Până în acest moment au fost localizate 200 de replici ale acestuia, cea mai mare având magnitudinea de 4.1 ML”, se arată într-o postare pe pagina de Facebook a INCFP.

În doar trei ore, cinci cutremure au avut loc în zona Gorjului

Primul cutremur s-a produs la ora 1:20, având o magnitudine de 2,3, acesta fiind urmat, 9 minute mai târziu de un altul cu magnitudine 2,1. Ambele seisme au fost de mică adâncime, 6,3 km, respectiv 3 km.

Următorul a fost înregistrat tot la mică adâncime, având magnitudine de 2,6, și a avut loc la ora 2:14. A fost urmat de un altul, la mai puţin de o oră, 3:07, un cutremur mediu, cu magnitudine 4,2, la adâncimea de 10.8 km.

Cel de-al cincilea cutremur s-a produs la ora 4:29, la 7,3 km adâncime, și a avut o magnitudine de 3,4.

Cercetătorul Frank Hoogerbeets, avertisment pentru România

Frank Hoogerbeets, cercetătorul care a „prezis” seismul din Turcia cu trei zile înainte de producerea acestuia, spune că și țara noastră ar putea fi zguduită de un seism mare, pentru că România este „în fereastra de timp pentru producerea unui nou seism de magnitudine 7”.

„Câteva informații de background: De la 1900 cinci cutremure cu magnitudinea 6 și patru cu magnitudinea 7 au avut loc în România, majoritatea la adâncime (90-150 km). Ultimul de magnitudine 7 a avut loc în 1990 și suntem în fereastra de timp pentru următorul”, a scris Frank Hoogerbeets pe Twitter.

laur