Cine este Nicolae Ciuca, noul premier al Romaniei

A fost numit premierul Romaniei. Decizia privind noul premier a fost semnata foarte repede de catre presedintele Iohannis si a fost publicata deja in Monitorul Oficial.

Presedintele Klaus Iohannis l-a desemnat pe ministrul Apararii Nationale, Nicolae Ciuca, drept prim-ministru interimar, in urma demisiei depuse de Ludovic Orban, iar decretul prin care seful statului a luat aceasta decizie a fost publicat luni seara in Monitorul Oficial.

De asemenea, a fost publicat si decretul prin care Klaus Iohannis a luat act de demisia lui Ludovic Orban din functia de sef al Executivului.

Cine este Nicolae Ciuca

Nicolae Ionel Ciuca (n. 7 februarie 1967, Plenita, Dolj, Romania) este un general de armata si politician roman care ocupa in prezent functia de prim-ministru interimar al Romaniei. De la 1 ianuarie 2015 pana pe 29 octombrie 2019 a fost Seful Statului Major General.

L-a inlocuit pe Stefan Danila, care a fost Seful Statului Major General in perioada 28 decembrie 2010-1 ianuarie 2015. In data de 28 octombrie 2019 a fost semnat de catre Klaus Iohannis, presedintele Romaniei, decretul de trecere in rezerva. In data de 4 noiembrie 2019 a preluat mandatul de ministru in cadrul Ministerului Apararii. In data de 7 decembrie 2020 a fost numit prim-ministru interimar.

In perioada 1996-1997 a participat la misiunea UNAVEM III, Angola, ca ofiter de stat major. In anul 1997 a urmat Cursul de stat major tip brigada.

La 9 mai 2013 a fost inaintat la gradul de general-maior

Pentru rezultatele obtinute de-a lungul carierei a fost distins cu Ordinul National “Pentru Merit”, in Grad de Ofiter, Ordinul National “Pentru Merit” in Grad de Cavaler, Semnul Onorific in Serviciul Patriei, XV, XX, XXV, Medalia ONU pentru misiunea UNAVEM III, Emblema de Onoare a Armatei Romaniei, Emblema de Onoare a Statului Major al Fortelor Terestre, Emblema de Onoare a Informatiilor Militare, Emblema de Onoare a Logisticii, Emblema de Onoare a Fortelor Aeriene, Emblema de Onoare a Medicinei Militare, Emblema de Onoare a Fortelor Navale, Emblema de Onoare a Comunicatiilor si Informaticii, – Emblema de Onoare a Statului Major General.

La 15 octombrie 2014, generalul-maior Nicolae Ciuca a fost inlocuit la comanda Statului Major al Fortelor Terestre cu generalul-maior Dumitru Scarlat, preluand, cu aceeasi data, functia de loctiitor al sefului Statului Major General.

General-locotenentul cu trei stele Nicolae-Ionel Ciuca a fost numit in functia de sef al Statului Major, incepand cu data de 1 ianuarie 2015, prin decret semnat de presedintele Klaus Iohannis.

In iulie 2019, seful Statului Major al Apararii a fost distins cu Ordinul National al Meritului in grad de Comandor de catre ambasadorul Frantei in Romania, Michele Ramis. Ceremonia a avut loc marti, resedinta Ambasadei Frantei.

Potrivit unei declaratii de avere publicata in aprilie, Ciuca detine o casa in comuna Balotesti, un teren intravilan de 2.829 mp in comuna Pielesti, un teren intravilan de 598 mp in comuna Balotesti, o Toyota Corolla si mai multe conturi bancare.

laur

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *