Cine îi va lui locul lui Iohannis? E război total în politică. Dezvăluiri de ultimă oră din interior

S-a aflat cine îi va lui locul preşedintelui Klaus Iohannis. Aflat deja în cel de-al doilea mandat, şeful statului a declanşat, fără să vrea, un război total în politică. Ies la iveală dezvăluiri de ultimă oră din interior.

Cine îl va înlocui pe Klaus Iohannis?
S-a aflat cine i-ar putea lua locul lui Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni din 2024, atunci când îi va expira cel de-al doilea mandat şefului statului. E un adevărat război intern în USR PLUS, unul dintre partidele cu pretenţii la şefia României.
Şeful PLUS, Dacian Cioloş, a fost primul care a făcut anunţul. Acesta a anunţat că vrea să fie noul preşedinte al USR PLUS, dar vrea să şi candideze la alegerile prezidenţiale din 2024. Decizia sa a stârnit nemulțumire în rândul membrilor partidului.

Pe grupurile interne ale formațiunii au apărut mai multe discuții în care Cioloș e acuzat că vrea să „fure” partidul și să îl subordoneze intereselor PLUS.
Mai mult, Cioloş a trimis săgeți către contracandidatul său, Dan Barna, dând de înțeles că cel din urmă nu ar mai avea timp să se ocupe de conducerea partidului după ce a fost numit vicepremier în guvern.
„Cine se ocupă de partid trebuie să se ocupe și de conducerea partidului și de organizarea lui. Când ești în Guvern sau în Parlament ai și acolo anumite responsabilități, unele sunt mai solicitante decât altele”, a spus Cioloș, în urmă cu câteva zile, conform g4media.ro.

În schimb, întrebat dacă el poate conduce partidul de Bruxelles, Cioloș este disponibil. „Da, pot. Îmi ia câteva ore să ajung la Bruxelles și înapoi de la Bruxelles. Deci nu asta e problema.”, a explicat fostul premier.
Declaraţiile lui Cioloş i-au enervat pe cei din USR. Aceştia au început să îi acuze pe cei de la PLUS că vor să le „paraziteze” partidul’.
Surse din USR susțin că este începutul unui „război rece” și că în perioada următoare fiecare tabără își face strategia pentru congresul în care va fi aleasă conducerea noului partid, rezultat în urma fuziunii. Congresul ar urma să aibă loc „cel mai târziu” la toamnă când va veni decizia definitivă a fuziunii și înregistrarea în registrul partidelor a USR PLUS ca nou partid

Până atunci, va fi război de gherilă. Principala bătălie se dă între Dacian Cioloș și Dan Barna pe șefia partidului. Însă, miza congresului va fi controlul asupra noului USR PLUS.
Atât cei din USR cât și cei din PLUS speră să își impună cât mai mulți oameni în Biroul Național. Este și motivul pentru care Dacian Cioloș susține că noul statut trebuie să prevadă clar câte funcții pot fi cumulate.
Acesta și-ar dori să nu poată fi cumulate mai mult de două funcții interne și executive. Adică un lider USR PLUS care este și parlamentar și ministru să nu mai poată deține și o funcție de conducere în partid sau una de lider de filială.
„Va trebui să discutăm și cât ne permitem și vrem să cumulăm mandate. Mandat de conducere în partid cu diferite mandate executive”, a declarat Cioloș.
„Intenția sa e să le facă loc oamenilor din PLUS și să preia controlul”, explică surse din USR.
O altă discuție tensionată între USR și PLUS va fi modul de organizare a scrutinului pentru funcția de președinte. În timp ce Cioloș și PLUS și-ar dori alegerea președintelui pe baza unui referendum intern în care să voteze toți membrii celor două partide, de preferat online, cei din USR susțin alegerea președintelui pe baza votului delegaților sau vot universal exprimat fizic, nu online.
Luptele interne pentru controlul noului USR PLUS se vor intensifică în perioada următoare, pe măsură ce se va apropia data la care va avea loc Congresul.

laur

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.