Cine sunt românii care vor fi scutiți de impozitul la pensii și salariu

Viața românilor ar putea deveni considerabil mai costisitoare începând cu anul următor, odată cu implementarea Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Statul român și-a asumat introducerea mai multor taxe și eliminarea unor excepții fiscale, ceea ce va duce la creșterea impozitelor pentru locuințe și mașini. Totuși, există o categorie de români care vor fi scutiți de la plata acestor impozite, conform noilor reglementări.

Facilități pentru persoanele cu handicap

Cosmin Dumitrașcu, expert contabil, a detaliat în cadrul emisiunii iThink cu Iusti Fudulu de la Antena 3 CNN, cine sunt cetățenii care beneficiază de aceste scutiri și condițiile pe care trebuie să le îndeplinească. Dumitrașcu a explicat că persoanele cu handicap sunt cele care beneficiază de scutiri la impozit, inclusiv pentru Persoanele Fizice Autorizate (PFA).

„Acele categorii de persoane scutite în anumite considerente sunt persoanele cu handicap. Concret, în situația în care avem un handicap ușor sau un handicap mediu, putem merge la Direcția Generală de Asistență Socială să solicităm un certificat de handicap și prin acest certificat de handicap se stabilește o valoare a pensiei de handicap. Iar pe baza acestei pensii de handicap sau pe baza acestui certificat de handicap oamenii pot beneficia de diferite facilități, precum parcări la hipermarketuri, acele parcări clasice unde sunt spații special amenajate”, a explicat expertul contabil.

Persoanele încadrate în grad de handicap grav sau accentuat beneficiază de alte facilități, inclusiv scutiri de impozit. Cosmin Dumitrașcu a subliniat că, în cazul celor cu handicap grav, pensia de handicap este puțin mai mare, dar nu semnificativ. „Cei cu handicap grav sau accentuat beneficiază de alte facilități. De exemplu, aceștia au scutire de impozit, iar dacă au un PFA, beneficiază și de scutire de impozit pentru această formă de organizare”, a explicat Dumitrașcu.

Astfel, persoanele cu handicap grav sau accentuat pot desfășura activități economice sub forma unui PFA fără a fi nevoite să plătească impozit pe venit. Aceasta este o măsură importantă care sprijină integrarea economică și socială a persoanelor cu dizabilități grave.

Condițiile speciale pentru scutiri și plăți de sănătate

Totuși, este important de menționat că aceste scutiri nu se aplică în toate cazurile. Cosmin Dumitrașcu a subliniat că, în cazul veniturilor din chirii, persoanele cu handicap, indiferent de gradul de dizabilitate, trebuie să plătească atât impozitul, cât și contribuțiile de sănătate.

„În cazul în care avem de-a face cu această scutire de impozit și avem și un venit din chirie, sănătatea se plătește. Deci, atenție, sănătatea și impozitul se plătesc la aceste contracte de chirie, nu sunt scutite chiar dacă ai handicap grav sau accentuat, ci doar în situația în care vorbim de salarii, pensie sau PFA”, a precizat Dumitrașcu.

Această clarificare este esențială pentru persoanele cu handicap și pentru familiile acestora, deoarece evidențiază limitele și specificul facilităților fiscale de care pot beneficia. De asemenea, oferă o imagine clară a obligațiilor fiscale în cazul în care aceste persoane au venituri din alte surse, cum ar fi chirii.

laur