Comisarul european pentru sănătate: Am putea avea un vaccin anti-COVID până la sfârșitul anului

Un vaccin împotriva COVID-19 ar putea fi disponibil până la sfârşitul anului 2020, a declarat, duminică, comisarul european pentru sănătate Stella Kyriakides.

“Chiar dacă este riscant în acest moment să facem predicţii, avem nişte indicii bune că un vaccin candidat ar putea fi disponibil până la sfârşitul acestui an sau începutul anului viitor”, a declarat Kyriakides pentru ediţia online a Handelsblatt, potrivit Agerpres.

Un vaccin nu ar rezolva toate problemele dintr-o dată, dar ar permite revenirea treptată la normalitate odată cu vaccinarea unei “mase critice de cetăţeni, în special a celor din grupurile de risc”, a spus ea.

Comisarul european pentru sănătate a remarcat de asemenea un număr crescând de focare mai mici sau mai mari de coronavirus în mai multe state membre ale UE.

Stella Kyriakides a recomandat guvernelor să procedeze la “izolarea rapidă a sursei de infecţie la nivel local cu ajutorul testelor, urmărirea contactelor şi izolarea imediată a persoanelor contaminate”.

Cursa globală pentru vaccinul anti-COVID

 

În total, în lume, sunt 23 de vaccinuri anti-Covid aflate în teste clinice și încă 140 în primele stadii de dezvoltare. În India va începe o nouă etapa a testelor pe voluntari umani cu vaccinul Oxford.

China, de unde a izbucnit pandemia, a pus laolaltă resursele statului, armata şi sectorul privat în cursa pentru a combate boala care a ucis peste 600.000 de oameni în toată lumea.

Unul din cele 18 vaccinuri diferite dezvolate de chinezi se află în a treia şi ultima etapă a testelor clinice, care se fac inclusiv cu voluntari umani în Brazilia.

Şi vaccinul american Moderna intră în ultima fază a testelor clinice, după care ar urma aprobările.

Admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *