Cum iți alegi corect BABA din martie. Greşeala pe care mulți o fac

Iată ce înseamnă babele de martie şi cum îți alegi baba!

Baba Dochia şi cele 9 cojoace

Românii asociază zilele cuprinse între 1 şi 9 martie cu babele, simbol al primăverii și al valorilor familiale tradiţionale şi a vieţii veşnice. Iată cum îți alegi baba!

Bebele de martie vestesc sosirea primăverii! Se pare că în aceste zile Baba Dochia, cea care aduce iarna, începe să-și dea jos cele 9 cojoace, câte una pe zi, și așa în fiecare zi se încălzește puțin afară, dând loc primăverii în sufletele noastre.

Babele reprezinta o traditie pur romaneasca, de la 1 martie pana pe 9 martie fiecare tânără își alege o zi, sau mai bine zis baba, in functie de cum va fi vremea in ziua respectiva, asa este natura unei persoane, spun unii batrani. Alții susțin cp în funcție de vremea din acea zi, așa va fi anul următor pentru persoana respectivă. Adică, dacă vremea este frumoasă și soarele strălucește, atunci această persoană este veselă și bună de suflet sau se va descurca bine pentru tot anul viitor, dacă în schimb este întuneric, atunci această persoană nu are parte de zile bune în acel an. Totuși, tradiția românească spune că dacă ninge sau plouă în această zi este semn de bogăție.

Cum îți alegi baba

Tradiţia este foarte veche şi vine din „inima” țării noastre. Pentru alegerea babei o primă metodă este aceea de a-ţi alege o zi oarecare, în funcție de propria dorință, între 1 şi 9 martie.

O a doua metodă este de a-ţi alege baba în funcţie de ziua de naştere, dacă ziua se află între 1 şi 9 ale oricărei luni atunci şi baba va fi în ziua respectivă, de exemplu dacă este cineva născut pe 6 august baba lui va fi pe 6 martie, dacă data naşterii este formată din două cifre atunci se procedează astfel :

Cum sa iti alegi CORECT baba din martie!

Greseala pe care o fac multi romani
De exemplu cineva născut pe 27 aprilie, ziua în care îi pică baba se calculează astfel 2 + 7= 9, deci baba este pe 9 martie.

laur