Cum se calculează factura la curent electric în ianuarie. Toți consumatorii casnici trebuie să știe ce preț vor plăti

Mulți se întreabă, și o fac pe bună dreptate, cum se va calcula factura la curent electric în ianuarie. Ei bine, surse din sectorul energetic au dezvăluit că toți consumatorii casnici vor plăti preţul de serviciu universal pentru electricitatea consumată în prima lună a anului!

Ulterior, factura va fi regularizată de furnizorul fiecărui consumator.

De ce consumatorii casnici sunt taxați la prețul de serviciu universal
Explicația pentru această situație este simplă: ordinul ANRE nr. 5/2021, care prevede că energia va fi facturată la cea mai mică ofertă a furnizorului din zona respectivă, a intrat în vigoare după perioada în care s-au emis facturile pe ianuarie.

SURSE: Necropsia bebelușului mort după botez a fost finalizată! Preotul este urmărit penal pentru ucidere din culpă
SURSE: Necropsia bebelușului mort după botez a fost finalizată! Preotul este urmărit penal pentru ucidere din…
Restaurantele din Cluj impun o consumație minimă de 300 de lei. Cât timp ai voie să stai la masă
Restaurantele din Cluj impun o consumație minimă de 300 de lei. Cât timp ai voie să…
„Acest lucru este valabil doar pentru facturile emise înainte de 20 ianuarie şi este posibil să se regularizeze în februarie. Toate facturile emise după ordinul 5, adică după 20 ianuarie, trebuie emise cu discountul la care s-au angajat furnizorii”, au declarat responsabilii ANRE pentru Agerpres. Potrivit acestora, facturile următoare vor conţine preţul de serviciu universal şi discountul oferit de fiecare furnizor. „Acest discount va trebui evidenţiat separat în factură, va trebui trecut într-o linie sau rubrică diferită”, au insistat reprezentanţii ANRE.

Pe de altă parte, Silvia Vlăsceanu, director general al Federaţiei Asociaţiei Companiilor de Utilităţi din Energie (ACUE), insistă că nu toate facturile se emit într-o singură zi, mai ales că în România sunt milioane de clienţi. Astfel, cele trimise până în 20 ianuarie conţin o parte din consumul pe decembrie, la preţ reglementat, şi o parte din consumul pe ianuarie, la preţ de serviciu universal.

CEZ deja a trecut la prețul de serviciu universal
Reprezentanţii CEZ, unul dintre furnizorii clienţilor casnici, au transmis că societatea cehă deja facturează la preț de serviciu universal: „Până la intrarea în vigoare a Ordinului ANRE 5/2021, au fost emise facturi conform tarifului de SU (n.r. – serviciu universal) casnic aplicabil”.

Preţul de serviciu universal este mai mare cu 13-26% decât preţul reglementat până la 31 decembrie 2020. Potrivit ordinului ANRE nr. 5/2021, publicat în Monitorul Oficial pe 20 ianuarie, clienţii casnici care nu au schimbat contractul vor beneficia de cel mai bun preţ din oferta concurenţială a furnizorilor lor şi vor putea opta pentru o nouă ofertă în cadrul unui proces de contractare mult simplificat.

laur

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *