De ce fețele concurentelor de la Survivor s-au umflat? Un medic explică

Suntem deja în cea de-a două săptămână SURVIVOR, iar viața în junglă devine din ce în ce mai grea pentru unii. Gheboasă a abandonat, iar fetele se chinuie cu condițiile precare de igienă și cu lipsa intimității. Mai mult, traiul în junglă și alimentația deficitară și-au pus rău amprenta asupra fețelor lor. Cu toții am văzut la TV cât de transformate sunt concurentele de la Survivor. Iată de ce!

Cu siguranță le-ați văzut pe Maria Lungu, pe Vica Blochina și pe Maria Constantin cât de mult s-au transformat, din punct de vedere fizic, în doar câteva zile petrecute la Survivor. Cea mai vizibilă schimbare este la Maria Lungu, care în consiliul de marți seara a fost propusă pentru eliminare, alături de Codruța Began și de Andrei Neagu.
Războinica Maria s-a trezit la Survivor cu fața umflată, cu pielea roșie

Războinica Maria s-a trezit la SURVIVOR cu fața umflată, cu pielea roșie, ceea ce, la prima vedere, poate însemna fie o arsură solară, fie o alergie agresivă. În termeni medicali, fața umflată se numește edem facial și poate ascunde însă multe afecțiuni, printre care, rinita alergică, malnutriția (concurenții mănâncă doar cocos și orez), sinuzită, abces, hipotiroidism, retenția de apă și multe altele mult mai grave.

Maria Lungu și colegele ei nu sunt primele concurente de la SURVIVOR care se umflă atât de tare la față. Să ne amintim cum arătau în concurs Mellina și Elena Marin, care au participat în ediția din 2021. Tot în 2021, Roxana Nemeș a avut dereglări hormonale și probleme cu rinichii, iar Majda Aboulumosha, probleme cu stomacul și căderi de calciu. Maria Constantin, recent eliminată de la Faimoși, a spus ce se întâmplă în corpul femeilor, la SURVIVOR. Este ceea ce i-a explicat și ei „tata Teo”, medicul echipei.

„Despre menstruație pot să vă spun că e o chestiune medicală. Nu ne dădeau pastile care să oprească ciclul, nu se întâmplă așa! Pot, însă, să vă spun că pentru o femeie se produc niște modificări hormonale, cu cât stai mai mult în concurs.

Eu nu am avut schimbări hormonale, pentru că nu era cazul. La o săptămână nu se văd aceste schimbări. Domnul Teo, domnul doctor, mi-a explicat foarte bine de ce se întâmplă aceste schimbări: din cauza lipsei mâncării, pentru că na, corpul trebuie să-și ia de undeva vitamine și resurse. La femei, după o anumită perioadă petrecută la Survivor, nu le mai vine menstruația, asta se întâmplă”, a povestit Maria Constantin, pe rețelele sociale.

Dr. Oana Dumitrache, medic specialist în diabet, nutriţie şi boli metabolice are o explicație pentru aceste transformări pe care le vedem în fiecare an, la Survivor. De ce s-au umflat atât de tare concurentele la față? „Laptele de cocos, cu toate că are un indice glicemic mic, fiind mai lent absorbit în organism, are totuşi 70%- 80% sucroză, adică tot zahăr. Acesta suprasolicită pancreasul, creşte nivelul insulinei şi rezistenţa la insulină. Astfel, apar afecţiuni asociate ficatului gras şi sindromului metabolic”, a explicat medicul, pentru Click!

Alte boli legate de sindromul metabolic şi care pot fi declanşate de un consum prea mare de zahăr sunt: diabetul de tip 2, bolile de inimă, hipertensiunea sau sindromul ovarian polichistic. Apoi, consumul de lapte de orez constituie un risc pentru expunerea zilnică la arsenic inorganic şi ar putea avea drept consecinţă un aport excesiv de mangan din dietă.

Manganul este un oligoelement esenţial pentru metabolismul glucidic şi lipidic şi pentru sănătatea sistemului osos, din păcate cu risc de bioacumulare şi intoxicaţie acută şi cronică. Astfel, carenţele de fier, calciu, magneziu vin la pachet. Pe de altă parte, poţi face o reacţie alergică sau intoleranţă la nuca de cocos, cu peristaltism slab al tractului digestiv, tulburări digestive, greaţă şi, uneori, dureri de cap”, a explicat, pentru Click!, Dr. Oana Dumitrache, medic specialist în diabet, nutriţie şi boli metabolice.

laur