De la ce vârstă se face vaccinul anti-COVID și cât ține imunitatea? Dr. Valeriu Gheorghiță a răspuns celor mai frecvente întrebări

Autoritățile române își propun să vaccineze 13 milioane de români în decurs de șase luni pentru a putea învinge coronavirusul. Medicul militar Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale

de vaccinare anti-COVID, a răspuns sâmbătă seara, la Digi24, celor mai frecvente întrebări și preocupări ale oamenilor legate de vaccinul în care mulți își pun speranțe că va aduce sfârșitul pandemiei.

Când va primi aprobare vaccinul și când ar putea începe concret vaccinarea primilor oameni în România?

Vaccinul Pfizer-BioNTech ar urma să primească răspunsul de aprobare de la Agenția Europeană a Medicamentului până la 29 decembrie, iar termenul pentru solicitarea companiei Moderna a fost stabilit pentru 12 ianuarie. Însă aprobarea accestor vaccinuri ar putea veni mai curând sau,

dimpotrivă, mai târziu decât aceste termene, dacă experții independenți ai Agenției Europene a Medicamentului vor date suplimentare. În orice caz, de la primirea aprobării, va mai dura o săptămână,

maximum două până la livrarea vaccinului în țară și ulterior se poate începe campania de vaccinare, a precizat dr. Valeriu Gheorghiță.

Ne vaccinăm degeaba, dacă nu se ajunge la imunizarea colectivă?

Obiectivul de a vaccina 70 la sută din populație pare destul de ambițios în condițiile în care există destul de multă reticență. Asta va însemna că cei care se vaccinează o fac degeaba? Nu, spune medicul Valeriu Gheorghiță.

În primele etape ale campaniei va fi vaccinată populația la risc, persoanele vârstnice și persoanele cu boli cronice, or din acest punct de vedere, efectele infecției cu acest virus vor fi reduse substanțial, numărul de

cazuri severe, de cazuri critice, va scădea și va scădea și presiunea asupra secțiilor de terapie intensivă și implicit vor scădea și decesele în mod substanțial. Se vor limita astfel efectele negative ale pandemiei.

Cât ține răspunsul imun?

Una dintre cele mai frecvente întrebări este legată de durata imunizării după vaccin. Deocamdată încă nu există un răspuns clar conturat, mai este nevoie de date, dar din datele și studiile existente este foarte probabil

să fie o imunitate de lungă durată, în orice caz mai lungă decât imunitatea pe care o dă trecerea prin boala propriu-zisă.

Și în acest context, unii se întreabă dacă va trebui să facem vaccinul anti-COVID periodic, la fel ca în cazul vaccinului antigripal. Medicul Valeriu Gheorghiță spune că e puțin probabil vaccinarea sezonieră,

pentru că s-a constatat că rata de mutație a SARS-CoV-2 nu este așa de mare ca în cazul virusului gripal. Însă, deocamadată, nici în acest caz nu există un răspuns sută la sută sigur.

Cine se poate vaccina?

Cei care au făcut deja COVID-19 se pot vaccina? Da, spune Valeriu Gheorghiță, în cazul lor vaccinul va fi un stimulent care le va întări și mai mult imunitatea.

Se vor putea vaccina absolut toate persoanele, chiar și cele fără asigurare medicală, pentru că vaccinul este gratuit.

Pentru înscriere, oamenii vor avea la dispoziție o platformă unică de programare unde se pot programa online, dar o vor putea face și telefonic sau cu ajutorul medicului de familie.

De la ce vârstă se face vaccinarea populației?

Încă nu este clar de la ce vârstă se va face vaccinarea populației. În mod sigur Agenția Europeană a Medicamentului va face niște recomandări și e posibil să fie vorba de populația cu vârsta de peste 18 ani.

În Marea Britanie vaccinarea începe de la 16 ani. În orice caz, datele sunt evaluate acum de experți.

Ne vom putea alege vaccinul?

În cazul în care vor apărea simultan pe piață mai multe vaccinuri, de la mai multe companii, ne vom putea alege vaccinul? Uniunea Europeană are contracte cu șase companii, în funcție de aprobările primite vor începe livrările conform calendarului. Nu vom putea ține vaccinuri în stoc, spune medicul Valeriu Gheorghiță, dar administrarea vaccinurilor, în cazul în care vor fi mai multe simultan pe piață, se va face și în funcție de recomandările Comisiei Europene.

Pentru cine e contraindicată vaccinarea?

În ceea ce privește contraindicațiile, medicul spune că este vorba despre persoane cu eventuale reacții alergice și despre persoanele care fac tratament cu anticoagulante, însă și în cazul acestora din urmă se pot găsi soluții. Se poate înlocui, de pildă, în acord cu medicul, tratamentul anticoagulant pentru perioada vaccinării, urmând ca apoi să fie reluat.

În ceea ce privește pacienții sever imunodeprimați, cum sunt persoanele cu infecții HIV/SIDA care nu sunt controlate terapeutic, vaccinul în cazul lor nu este contraindicat, dar va genera un răspuns imunitar slab. Însă simpla prezență a bolii nu reprezintă o contraindicație pentru vaccinare.

Celelalte categorii de boli cronice nu sunt menționate ca având contraindicații pentru vaccinul anti-COVID

laur

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.