Descoperire incredibilă într-o peșteră din România!

Cercetării au descoperit o nouă specie de viețuitoare în Peștera Movile, care adăpostește cel mai izolat ecosistem de pe planetă.
Potrivit unei echipe internaționale de specialiști care a analizat un miriapod colectat din Peștera Movile, este vorba despre o specie complet nouă, unică în lume.

Datorită dimensiunilor sale destul de mari, miriapodul a fost poreclit „Regele Peșterii”, dar denumirea științifică este Cryptops speleorex.

Este o specie veninoasă, care a evoluat izolat, dintr-un miriapod care trăia la suprafață, în urmă cu mai multe milioane de ani.

În timp, Cryptops speleorex s-a adaptat la noile condiții din peșteră, unde este complet întuneric și astfel și-a pierdut complet culoarea.

În Peștera Movile condițiile sunt greu de suportat, pentru că nivelul de oxigen este de numai 10% din necesarul cu care sunt obișnuiți oamenii, iar întunericul este deplin.

De aceea, aici s-au dezvoltat specii necunoscute, care nu sunt întâlnite în alte locuri. Viețuitoarele sunt translucide, pentru că pielea lor nu are pigment și de asemenea nu au ochi, pentru că nu le sunt necesari în acest întuneric absolut.

În schimb, multe specii de aici au dezvoltat antene foarte lungi, care le ajută să se orienteze în întunericul din peșteră.

În Peștera Movile au fost găsite anterior specii unice de scorpioni de apă și păianjeni.

„Regele Peșterii”, cea mai recentă specie identificată aici și totodată principalul prădător din lanțul trofic, este un miriapod cu o lungime de aproximativ 5 cm.

laur

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.