Doliu în Biserica Ortodoxă Română. S-a stins monahul Gherasim din Muntele Athos

Zi de doliu pentru Biserica Ortodoxă Română. A trecut la cele veșnice monahul Gherasim Prodromitul care se afla la o mănăstire de la Muntele Athos. Vestea tristă a ajuns și la credincioșii din țară care deplâng trecerea în neființă a slujitorului Domnului.

A murit monahul Gherasim Prodromitul, de la Muntele Athos

Gherasim Prodromitul era de loc din Dragomireşti, Maramureş, și de câțiva ani trăia și se ruga în schitul românesc Prodromu din Sfântul Munte Athos. Monahul era cunoscut românilor care mergeau în pelerinaje la Muntele Athos. Toată lumea îl știa îl căuta când ajungea acolo, ca să stea de vorbă cu el.

Din păcate, Gherasim Prodromitul s-a stins din viață după o lungă suferință cu o boală grea. Anunțul dispariției sale din această lume a fost făcut pe Facebook.

Schitul Prodrom unde a trăit monahul Gherasim Prodromul este unul dintre cele două schituri românești aflate pe Muntele Athos. Acest schit are hramul Sfântul Ioan Botezătorul și este cel mai cunoscut loc de nevoinţă al monahilor români din Sfântul Munte Athos.

Aşezământul se află la capătul răsăritean al peninsulei Athos, în zona pustnicească numită Vigla, între Marea Egee, la răsărit, şi vârful Athonului, la apus. La schitul Prodromul se află icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului Prodromița a cărei prăznuire se face în fiecare an, la data de 12 iulie.

Credincioșii care ajung în pelerinaj la Schitul Prodromu trebuie să știe că lăcașul de cult mai are și alte icoane făcătoare de minuni. Este vorba despre icoana Maicii Domnului Apărătoarea de foc, despre care se spune că a scăpat de multe ori schitul de incendiu, icoana Maicii Domnului Înainte Vestitoarea, și icoana Maicii Domnului Ctitoriţa.

De asemenea, în vechiul Paraclis al schitului cu hramul Sfântul Ioan Botezătorul se găsesc icoana Sfintei Treimi și icoana Sfântului Ioan Botezătorul, cea care a fost îmbrăcată în argint în anul 1853 de către Grigorie Al. Ghica, domnitorul Moldovei.

laur