E ofical! Ce se intampla in perioada urmatoare ..

Strategia Nationala de Vaccinare a fost publicata in Monitorul Oficial in noaptea de joi spre vineri si este in vigoare. Ea cuprinde date despre responsabilii cu imunizarea populatiei si cine sunt cei care vor primi vaccinul cu prioritate. Cel mai important: Vaccinarea va fi gratuita si voluntara.

Vaccinarea impotriva COVID-19 in Romania va fi implementata prin mecanismul stabilit la nivelul Comisiei Europene si in acord cu legislatia si protocoalele medicale existente, se arata in Strategia Nationala de Vaccinare in vigoare de joi noaptea, cand a fost publicata in Monitorul Oficial al Romaniei.

Pentru a-si atinge scopul si obiectivele, vaccinarea impotriva COVID-19 in Romania va fi gratuita si voluntara si va urma etapele vaccinarii, tinand cont de cu strictete de grupurile prioritare.

De implementare se vor ocupa Ministerul Sanatatii, Ministerul Apararii Nationale, Ministerul de Interne si STS.

Structurile locale cu atributii in asigurarea bunei functionari a campaniei de vaccinare impotriva COVID-19 sunt Institutia Prefectului, Centrul Judetean de Coordonare si Conducere a Interventiei, Directia de Sanatate Publica, Unitatile Administrativ Teritoriale: judetul, municipiul, orasul si comuna, alte institutii si organizatii guvernamentale si neguvernamentale, furnizori publici si privati de servicii medicale pentru indeplinirea atributiilor date in sarcina autoritatilor administratiei publice locale.

Guvernul va aloca resurse financiare de la bugetul de stat in limita prevederilor bugetare cu aceasta destinatie.

Potrivit Strategiei Nationale de Vaccinare, monitorizarea nivelului de acoperire vaccinala a sigurantei si eficacitatii vaccinului impotriva COVID-19 se realizeaza cu ajutorul platformei electronice.

Practic, se va dezvolta un modul dedicat vaccinarii impotriva COVID-19 in cadrul Registrului Electronic National de Vaccinare care va constitui baza de date electronica referitoare la vaccinare.

Acest registru va respecta prevederile legale privind protectia datelor caracter personal.

De asemenea, fiecare persoana va primi dovada vaccinarii din Registru in care vor fi specificate datele esentiale, respectiv datele de identitate ale persoanei vaccinate, etapa de vaccinare, tipul vaccinului, lotul si seria, data efectuarii vaccinului, data rapelului, dupa caz.

Totodata, fiecarei persoane vaccinate i se vor furniza informatii privind vaccinarea si conduita in cazul aparitiei reactiilor adverse postvaccinale.

In etapa 1 de vaccinare se vor imuniza urmatoarele persoane:

– lucratori din domeniul sanatatii si social;

– sistem public si privat: personalul din spitale si unitati ambulatorii, respectiv personalul medical sanitar, personalul auxiliar, personalul administrativ din securitate si paza si alte categorii;

personalul din sistemul de medicina de urgenta, ambulanta, SMURD, IGSU, IJSU, camere de garda, CPU si UPU;

– personalul din medicina primara din reteaua de medicina de familie, medicina scolara si asistenta medicala comunitara;

– personalul din laboratoare farmacii si alti lucratori din domeniul sanatatii;

personalul din serviciile stomatologice;

– medici rezidenti, elevi si studenti cu profil medical, paramedici si alti voluntari care isi desfasoara activitatea in unitati sanitare

– personalul de ingrijire care isi desfasoara activitatea in centrele rezidentiale si medico-sociale, personalul care acorda ingrijiri medicale si sociale la domiciliu, personalul din serviciile de sanatate publica si anume din Institutul National de Sanatate Publica, Directiile de Sanatate Publica;

personalul din unitatile sanitare ale ministerelor cu retea proprie sanitara;

– personalul din centrele de dializa si transfuzii;

personalul implicat in derularea campaniilor de vaccinare.

In etapa a doua intra populatia de risc respectiv:

– adultii cu varsta peste 65 de ani;

– persoanele aflate in evidenta cu boli cronice indiferent de varsta, in functie de indicatiile vaccinurilor utilizate;

lucratorii care isi desfasoara activitatea in domenii cheie esentiale, respectiv personal cheie pentru functionarea institutiilor statului, respectiv Parlament, Presedintie, Guvern, ministere si institutii subordonate acestora;

– personalul din domeniul apararii, ordinii publice, sigurantei nationale si autoritatii judecatoresti;

– personalul din sectorul economic vital care au responsabilitati in procesare distributie si comercializare a alimentelor de baza. Aici intra urmatoarele categori:

panificatie lactate carne fructe si legume;

– uzine de apa, epurare transport si distributie de apa;

– centrale electrice, productie transport si distributie curent electric;

– unitati de productie transport si distributie gaze;

unitati de productie transport si distributie combustibili lichid si solizi;

– unitati de productie transport si distributie medicamente si materiale sanitare;

– transport de persoane si marfuri;

– noduri feroviare;

– aeroporturi civile si militare porturi esentiale din comunicatii si anume serviciul de telecomunicatii speciale, radioul si televiziunea nationala;

personalul din unitatile de invatamant si crese;

– personalul postal din serviciile de curierat;

personalul cultelor religioase;

personalul media care desfasoara activitati cu risc crescut de expunere la infectia cu SARS-CoV-2, cum ar fi reportaj in unitatile medicale;

– personalul din domeniul salubritatii si deseurilor.

In etapa a treia este vaccinata populatia generala, respectiv populatia adulta si populatia pediatrica in functie de evolutia epidemiologica si caracteristicile vaccinurilor aprobate pentru utilizarea la persoanele cu varste sub 18 ani.

Catagrafierea populatiei se va face pe mai multe niveluri: se va catagrafia personalul din domeniul sanatatii, domeniul social si din serviciile esentiale, din infrastructura critica, care va beneficia de vaccinare la locul de munca si / sau in centre de vaccinare.

Pentru fazele ulterioare populatia de risc si populatia generala vor fi catagrafiate de la nivelul retelei de medicina de familie si / sau al autoritatilor locale si prioritizate pentru vaccinare in functie de riscurile de sanatate asociate si in functie de exprimare a consimtamantului, potrivit Strategiei Nationale de Vaccinare aflata in vigoare.

laur

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *