Elevii vor merge la școală de luni! Care sunt cele trei scenarii pentru redeschiderea școlilor

De luni, 8 februarie, elevii se vor reîntoarce pe băncile școlii. Iată ce trebuie să știe elevii, părinții sau și profesorii despre redeschiderea mult așteptată a școlilor!

Ministerul Educației a publicat pe Edu.ro o listă cu școlile din toate localitățile și cu informații specifice pentru fiecare în parte, pentru a le fi de ajutor atât elevilor, cât și dascălilor.

Doar 24 de școli vor mai face cursuri online
Sorin Cîmpeanu, Ministrul Educației, a declarat că lista publicată cuprinde 3.181 unități administrativ-teritoriale și scenariul în care se încadrează fiecare unitate.

Conform statisticilor, 24 de unități vor face cursuri exclusiv online, 3.181 sunt în scenariul verde, 903 localitati în scenariul galben, iar în scenariul roșu sunt 149 de localități.

Ministrul Educației a mai spus că va monitoriza constant dacă în unitățile de învățământ se respectă toate regulile impuse pentru desfășurarea în siguranță a cursurilor.

„Insistăm pe respectarea următoarelor reguli: distanțarea fizică e extrem de importantă, maximum posibil, minim 1 metru pentru a nu ajunge în situații absurde de blocaj. Mizăm pe capacitatea organizatorică a fiecărui director de școală că va asigura distanțarea maxim posibilă în condițiile date. Scăzând acele categorii de elevi exceptate din perspectiva prezenței fizice aglomerația din sălile de clasă nu va fi chiar atât de mare cum se prezintă la nivel teoretic”, a declarat Sorin Cîmpeanu, Ministrul Educației.

În ce situații se vor suspenda din nou cursurile
În învățământul primar, la apariția primului caz de COVID-19 în școală, cursurile vor fi suspendate pentru două săptămâni, conform deciziei Ministerului Educației și Ministerului Sănătății.

“La ciclul gimnazial şi liceal, la primul caz se va face o anchetă epidemiologică, se recomandă şi testarea, şi vor fi analizate măsurile, fie se suspendă încă de la primul caz, fie nu e necesară suspendarea, se continuă până la al doilea caz, când se suspendă”, a precizat Cîmpeanu.

În cazul învățământului liceal și al gimnaziului,se face anchetă epidemiologică la detectarea primului caz de SARS-CoV-2 și mai apoi se stabilește dacă este necesară sau nu suspendarea cursurilor.

Trei scenarii pentru redeschiderea școlilor
Există trei scenarii pentru redeschiderea școlilor în 8 februarie: verde, galben și roșu.

În scenariul verde, incidența este sub 1 la mia de locuitori, în scenariul galben sub 3 la mia de locuitori, iar în scenariul roșu, incidența este de peste 3 la mia de locuitori.

În scenariul verde, se redeschid toate școlile din localitate, iar copiii merg la școală în mod normal.

În scenariul galben, vor fi deschise grădinițele, iar la școală vor merge doar elevii din clasele primare și din clasele terminale.

În cazul în care o localitate intră în scenariul roșu, vor fi deschise doar grădinițele și vor merge la școală doar elevii din clasele I-IV. scrie spynews.ro

laur

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *