Explicații privind fetele ținute captive 30 de ani în apartament la Chișinău

Cele două fete, despre care v-am povestit că ar fi ţinute captive într-un apartament din Capitală, ar suferi de autism.

Cel puţin asta afirmă mama tinerelor, care după lungi negocieri cu echipa de filmare, a acceptat să ofere un interviu reporterilor

, transmite Știri.md cu referire la canal2.md.

Femeia spune că nu poate să le scoată afară, din cauză că deseori, acestea au un comportament neadecvat. Nu este clar însă de ce mama fetelor, timp de 30 de ani, nu a apelat la ajutorul statului pentru a beneficia de asistenţă socială şi pentru a încerca să le integreze în societate.

După ce am bătut de mai multe ori la uşa apartamentului, mama celor două fete a refuzat să deschidă uşa, dar a acceptat să răspundă la câteva întrebări.

”Că nu pot vorbi este clar lucru, ele doar au autism, autism sever. Este bine măcar că ele pot face câte ceva, să se spele singure, să mă ajute cu ceva.”

Ulterior, femeia a ieşit din apartament şi a povestit că nu a încercat să le integreze pe fete în societate, deoarece acum 30 de ani, autismul era o adevărată provocare nu doar pentru medici, dar şi pentru instituţiile de învăţământ.

Astfel, tinerele nu au fost nici la grădiniţă, nici la şcoală. În timpul discuţiei, în vizită la familie a venit ginerele femeii.

Acesta a fost căsătorit cu fiica mai mare a femeii, care a decedat. Cei doi au încercat să ne explice de ce fetele nu sunt lăsate să iasă afară.

„Ele afară nu ies. Cu ele este imposibil să te plimbi, ele nu sunt adecvate. Înţelegeţi, ele ies afară, se sperie de maşini, pot să fugă. Trebuie să mergi aşa, să le ţii de mână, mai că nu ar trebui să le ţii în cătuşe.”

Femeia ne-a dat asigurări că tinerele se află în evidenţele medicilor şi primesc tratamentul necesar. Am întrebat-o de ce până acum nu a cerut ajutorul asistenţilor sociali, iar aceasta a spus că nu are nevoie.

Ulterior însă, femeia ne-a povestit că a fost la Direcţia Asistenţă Socială a sectorului Centru şi că urmează să prezinte anumite acte pentru a beneficia de unele facilităţi.

La faţa locului au venit şi asistenţii sociali, însă femeia a refuzat să-i primească în casă şi a spus că va merge singură la Direcţie.

„Familia se află în vizorul Direcţiei. Sunt beneficiari de compensaţii la transport şi urmează ulterior să se apropie la Direcţie să facilităm accesul la serviciile şi prestaţiile sociale, deci în dependenţă de nevoile pe care ulterior o să le identificăm.”

Mama fetelor a precizat că atunci când acestea au nevoie de asistenţă medicală apelează la ajutorul medicilor de la Spitalul Clinic de Psihiatrie din Chişinău.

Am încercat să luam legătura cu reprezentanţii spitalului, însă nimeni nu a răspuns la telefon.

În anul 2019, Guvernul a aprobat un Regulament cadru de organizare și funcționare a unor Centre specializate de intervenție pentru copii și adulți cu tulburări din spectrul autist. Totul a rămas pe hârtie, întrucât nici până acum nu au fost lansate aceste servicii.

Contactaţi de echipa de filmare, reprezentanţii Ministerului Sănătății nu au răspuns la apelurile reporterilor.

laur

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *