Furtuna Patricia lovește România ! Vremea se schimbă radical în toată Europa. Zonele vizate de furtuni, ploi și temperaturi scăzute

După ce canicula și-a făcut din nou simțită prezența, vremea se schimbă radical în România! Se vor înregistra temperaturi scăzute în mai multe regiuni ale țării și sunt așteptate furtuni puternice și ploi însemnate cantitativ. Furtuna Patricia loveşte Europa, printre care și țara noastră, fiind așteptate temperaturi mult mai mici pentru această perioadă, vânt de până la 100 de km/h şi ploi torențiale.

Furtuna Patricia lovește România: se vor înregistra temperaturi scăzute, vânt de până la 100 de km/h și ploi.

Aerul mai rece din vestul și centrul Europei se va deplasa treptat spre est, aducând o răcire a vremii, mai întâi în regiunile vestice ale României, iar ulterior și în estul țării.

Cum va fi vremea în următoarele zile în România? După caniculă sunt așteptate ploi

Meteorologii au emis joi, 3 august 2023, o avertizare cod galben de caniculă, anunțând că temperaturile vor depăși 37 de grade Celsius în cele mai multe județe ale țării.

Vineri, pe data de 4 august 2023, valul de căldură se va intensifica, întreaga țară aflându-se sub avertizare de cod galben. Unele județe vor fi sub cod portocaliu, dar furtunile se întorc după acest val fierbinte.

Căldura va atinge pragul maxim vineri, pe arii extinse, iar în sud mercurul din termometre va urca până la 38- 41 de grade Celsius. Pe timpul nopții, în vestul și nord-vestul țării vor fi posibile câteva furtuni locale, dar cu potențial sever.

Sâmbătă, 5 august 2023, temperaturile vor scădea în partea de vest a țării, iar atmosfera va fi instabilă în Banat, Crișana și vestul Olteniei. Seara sunt așteptate ploi torențiale, vijelii și grindină, care vor continua și se vor extinde în timpul nopții.

Furtuna Patricia își face deja simțită prezența în Europa. Care sunt țările afectate

Furtuna Patricia și-a făcut deja simțită prezența în mai multe țări europene și urmează să lovească și regiunea Malaga din Spania, acolo unde se vor înregistra temperaturi mai mici cu 13 grade, neobișnuite pentru această perioadă, a transmis Agenția meteo Aemet. Se așteaptă o scădere bruscă a temperaturilor la sfârșitul acestei săptămâni.

În Malaga, începând de vineri, termometrele vor trece de la înregistrarea valorilor ridicate de 42 de grade, la valori mai blânde de 29 de grade Celsius. Temperaturile minime vor scădea, trecând de la 29-30 de grade ale ultimelor câteva zile de nopți tropicale la 22-23 de grade prognozate pentru weekend.

De asemenea, specialiștii au emis deja avertizări cod roșu și portocaliu în Germania, cod portocaliu de furtuni în nordul Italiei, Slovenia și vestul Ungariei, dar și cod galben de vânt și furtuni în Franța, Elveția și Belgia.

Ce este Furtuna Patricia?

Potrivit agenției meteo Aemet, furtuna Patricia este o rafală „neobișnuit de adâncă” pentru luna august și va crea un coridor de vânturi reci din nord-vest care va provoca „o scădere bruscă a temperaturilor

Rubén del Campo, purtătorul de cuvânt al agenției statale, a avertizat cu privire la o „scădere bruscă a temperaturilor în mare parte din partea continentală a Spaniei și Insulele Baleare”, deoarece termometrele vor înregistra cu 5 până la 10 grade Celsius mai puțin decât valorile obișnuite pentru această perioadă a anului. Totodată, agenția meteo avertizează că la primele ore ale dimineții de sâmbătă, vremea va fi răcoroasă în mai multe zone.

Potrivit lui Del Campo, această „scădere semnificativă” a temperaturilor va fi provocată de vânturile generate de coridorul rezultat din diferența de presiune atmosferică dintre anticiclonul Azore și furtuna Patricia, care se va deplasa în jurul Europei de Nord.

laur