Gandul | Lovitură DURĂ pentru Raed Arafat!

Avocata Minodora Ion a învins, în instanță, Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU). Magistrații au decis că obligativitatea purtării măștii de protecție în spațiu deschis este ilegală. Decizia nu este, însă, definitivă și poate fi atacată cu recurs.

Curtea de Apel București a admis, miercuri, Minodorei Ion, o avocată din Constanța, și a scos în afara legii articolul 4 pct.15 din ordinul DSU, potrivit căruia cetățenii sunt obligați să poarte mască de protecție inclusiv în spațiile publice deschise.

Acțiunea a fost introdusă săptămâna trecută. Primul termen a avut loc luni, pe 21 decembrie, iar astăzi magistrații au ajuns la concluzia că articolul respectiv este ilegal. Hotărârea instanței nu este, însă, definitivă, iar Departamentul pentru Situații de Urgență are la dispoziție trei zile în care să facă recurs.

Ce se întâmplă dacă DSU pierde definitiv procesul
Avocata Minodora Ion este de părere că dacă instanța îi va da câștig de cauză va lua naștere un precedent, iar DSU și alte instituții nu vor mai avea dreptul să oblige cetățenii să poarte mască de protecție în spațiile deschise.

“Am formulat o acțiune împotriva Departamentului pentru Situații de Urgență, am atacat, din ultimul ordin articolul 4 pct.15, cel care prevede măsura obligării purtării măștii în spațiile deschise. Am avut termen pe data de 21 decembrie, s-a pus în vedere DSU să depună toată documentația care stă la baza întocmirii ordinelor de carantină, respectiv de prelungire a carantinei în Constanța. Instanța a dispus ca DSU să dispună documentația sub sancțiunea amenzii judiciare. Raed Arafat invocase niște texte de lege, legea 55 din 15 mai 2020 etc, dar în niciuna nu exista menționat, în mod expres, obligarea purtării măștii și în spații deschise. Nu am atacat altceva din aceste ordine, ci strict această prevedere”, a declarat, pentru Focus Press, avocata Minodora Ion, originară din Constanța.

În cazul în care decizia instanței va rămâne definitivă, acest lucru va produce, mai mult ca sigur, efecte la nivel național. În prezent, persoanele care nu poartă mască de protecție în spațiile publice deschise riscă să primească o sancțiune cuprinsă între 500 și 2.500 lei.

laur

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *