Încă o țară europeană își închide frontierele, pentru a combate numărul mare de infectări cu Covid-19

Portugalia şi-a închis graniţele pentru a ţine sub control infectările cu coronavirus, care se răspândeşte rapid în ţara iberică.

De duminică, intrarea şi ieşirea fără un motiv valid sunt interzise în populara destinaţie de vacanţă, informează DPA.

La graniţa cu Spania, ţară vecină şi parteneră în cadrul UE, controalele au fost reintroduse – aşa cum au fost în primăvara anului 2020.

Controalele în porturi şi aeroporturi au fost, de asemenea, înăsprite conform unui decret guvernamental. Se aplică excepţii doar pentru persoanele care călătoresc la serviciu, care se întorc la reşedinţa principală, pentru transportul de mărfuri şi pentru urgenţe medicale sau ajutor umanitar.

Frontiera terestră de 1.214 kilometri dintre Portugalia şi Spania a fost închisă pentru prima dată pe 17 martie 2020 din cauza pandemiei. Aceasta a fost redeschisă abia pe 1 iulie ca urmare a scăderii accentuate a numărului de infecţii la acea vreme.

Acum, situaţia din Portugalia legată de infectările cu coronavirus este “foarte proastă”, potrivit prim-ministrului Antonio Costa.

În ţara cu 10,3 milioane de locuitori au fost înregistrate doar sâmbătă 12.435 de infectări şi 293 de decese.

Măsurate în funcţie de mărimea populaţiei, aceste numere sunt printre cele mai mari din lume, conform calculelor organizaţiilor internaţionale.

Potrivit celor mai recente date ale Centrului European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC), 1.429 de persoane la 100.000 de locuitori au fost infectate cu virusul în decurs de 14 zile, plasând Portugalia înaintea Spaniei, unde numărul era de 1.026, în partea de sus a listei de 30 de ţări.

Sistemul de sănătate portughez este supus unei presiuni masive din cauza ratelor ridicate de infecţie. Potrivit autorităţilor, doar câteva paturi de terapie intensivă sunt încă disponibile.

Portugalia traversase pandemia relativ neafectată mult timp. Cu toate acestea, din toamnă, situaţia s-a deteriorat.

Din 15 ianuarie, Portugalia se află într-o izolare strictă.

laur

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *