Italienilor le este frică să nu ia Covid-19 de la angajații români veniți în Peninsulă! Presa critică autoritățile din România

În urma exploziei de cazuri de coronavirus din țara noastră, italienilor le este frică să nu ia Covid-19 de la angajații români veniți în Peninsulă. Presa critică aspru autoritățile din România pentru lipsa de eficiență pe timpul crizei.

Numărul de cazuri de Covid-19 a crescut extrem de mult în ultimele zile în România. Noile cifre îi îngrijorează pe italieni, care acum se tem să lucreze cu îngrijitorii români veniți la muncă în Peninsulă. Prin urmare, familiile care apelau la serviciile românilor au devenit sceptice în privința lor, în această perioadă.

Jurnaliștii de la publicația Il Messaggero critică modul în care autoritățile române gestionează situația alarmantă din țară. Ba mai mult, italienii au publicat săptămâna trecută un articol în care România este numită „Brazilia Europei” din cauza exploziei de cazuri noi de Covid-19.

“Oficial sunt 36.000 de cazuri de Covid-19, dar în realitate numărul ar putea fi mult mai mare. Situaţia din ţară este complicată de decizia Curţii Constituţionale în baza căreia autorităţile nu pot impune carantina sau izolarea”, scrie Il Messaggero.

Tot Il Messaggero ridică problema lucrătorilor români veniți acum să muncească în Italia. Aceștia sunt de părere că îngrijitorii români pot reprezenta un pericol pentru bătrânii sau copiii pe care îi au în grijă. Aceștia mai scriu că îngrijitoarele nu sunt supuse unui control atunci când se întorc din România, iar acest lucru le oferă cetățenilor italieni motive de îngrijorare.

Se ia în calcul o testare în masă a lucrătorilor casnici români

Vicepreședintele Andrea Zini, de la Asociația Națională a Angajatorilor Casnici din Italia susține că nu există reguli pentru ca familiile și persoanele vulnerabile care beneficiază de acest ajutor să fie în siguranță.

Cetățenii români nu sunt supuși unor restricții atunci când ajung în Italia, chiar dacă țara noastră nu face parte din Spațiul Schengen, spre deosebire de persoanele care vin din Kosovo, Muntenegru sau Serbia.

Măsurile impuse de autoritățile italiene privitoare la modul de lucuru al îngrijitorilor români sunt folosirea măștilor de protecție, temperatura și păstrarea distanțării sociale, care este aprope imposibil de realizat având în vedere sarcinile pe care aceștia trebuie să le îndeplinească. De asemenea, temperatura angajaților nu trebuie să depășească 37,5 grade Celsius.

Andrea Zini este de părere că măsurile de prevenție sunt greu de aplicat în această situație și se ia în vedere testarea în masă a lucrătorilor casnici români.

„O familie nu este o afacere. Furnizarea Dpi și depistarea temperaturii este în regulă, însă testarea angajaţilor are un cost care ar trebui să fie susținut de Ministerul Sănătății, căruia i-am cerut deja să monitorizeze situația”, a declarat vicepreședintele Assindatcolf.

La începutul lunii iulie s-a dat o ordonanță prin care urmau să fie testați și izolați toți lucrătorii non-europeni. Acum Asociația a cerut ca aceste practici să fie aplicate în toate regiunile regiunile din Italia și pentru toți cetățenii străini veniți în Italia.

În Italia, potrivit ISTAT și INAIL, ar exista cel puțin două milioane de lucrători casnici (doar 848.000 fiind regularizați), dintre care aproape jumătate provin din Europa de Est.

Admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *