Klaus Iohannis anunță noi restricții: 

Klaus Iohannis a anunțat că va convoca pentru mâine o ședință cu toți factorii responsabili în combaterea pandemiei pentru a se decide un nou set de măsuri.

Președintele Klaus Iohannis a anunțat că sunt necesare, cât mai rapid măsuri eficiente de combatere a răspândirii SARS-CoV-2, el menționând adoptarea de „măsuri restrictive”, care numai acestea ar putea să reducă incidența cazurilor de coronavirus.

El a dat ca exemplu introducerea obligativității certificatului verde prin adoptarea de către Parlament, în regim de urgență, a unei asemenea legi, precum și alte măsuri care să reducă, „pe termen scurt”, mobilitatea și interacțiunea cetățenilor.

Șeful statului s-a arătat nemulțumit de modul în care au acționat autoritățile în ultima perioadă, lipsa unor măsuri concrete amplificând numărul de cazuri de Covid-19 și, implicit, al deceselor

Iată principalele declarații ale președintelui

Acum ceea ce mai contează este să reușim să această perioadă. Este alarmantă lipsa de acțiuni concrete a autorităților și cifrele confirmă că nu s-a făcut ceea ce ar fi trebuit. Am decis să convoc o ședință cu toți responsabilii guvernamentali pentru instituirea unor măsuri clare, restrictive, singure care mai pot diminua în acest moment răspândirea infectărilor.

Este o perioadă a suferinței, o dramă națională de proporții teribile. Nu avem altă soluție decât să o depășim. Prioritatea zero salvarea  vieții semenilor noștri, apărarea celor vulnerabili. Orice alte teme trec în plan secund. Nimic nu este mai presus de viață și trebuie să facem tot ce este omenește posibil.

-Chiar în acest momente, medicii duc o luptă epuizantă pentru  viață, dar nici sistemele medicale dezvoltate nu pot face unui număr atât de mare de îmbolnăviri. Suntem recunoscători statelor care ne vin în sprijin

-Vaccinarea este singura soluție care funcționează. Este în același timp și argumentul suprem împotriva celor care, contestând vaccinurile cu premeditare sau din ignoranță, sunt indirect responsabili și vinovați de suferința semenilor pe care, chipurile, încearcă să-i salveze de efecte adverse imaginare (…) Conspirațiile și teoriile fakenews fac extrem de mult rău celor care încurajați să refuze tocmai soluția care le-ar putea salva viața.

–Sunt necesare măsuri urgente și este nevoie de ele acum, fie că vorbim de certificatul verde adoptat în regim de urgență de către Parlament sau alte măsuri capabile să reducă pe termen scurt mobilitatea și interacțiunea umană nu trebuie să mai pierdem nicio clipă în a le asuma și a le pune în aplicare. Orice zi pierdută poate avea efecte dramatice.

-Vaccinați-vă, purtați mască, evitați aglomerațiile! Suntem în al 12-lea ceas, să ne protejăm și să salvăm viețile celor apropiați

Intervenția publică a șefului statului survine într-o zi în care autoritățile sanitare au anunțat un bilanț sumbru din punct de vedere epidemiologic, cu cel mai mare număr de infectări și de decese înregistrate în 24 de ore, de la începutul pandemiei încoace.

Tot astăzi, au loc în Parlament audierile candidaților de miniștri propuși de către premierul desemnat Dacian Cioloș. Până acum, candidații nu au primit avize pozitive ceea ce ridică mari semne de întrebare asupra șanselor guvernului de a primi miercuri votul de învestire în Parlament.

Astfel, criza politică s-ar putea prelungi într-un context în care criza sanitară a căpătat proporții tragice, iar guvernul interimar să guverneze cu atribuții reduse și în perioada următoare

laur