Klaus Iohannis, o nouă rundă de consultări la Cotroceni. Va fi anunțat premierul desemnat

Preşedintele Klaus Iohannis cheamă, marţi, preşedinţii partidelor şi formaţiunilor politice reprezentate în Parlament pentru consultări în vederea desemnării candidatului la funcţia de prim-ministru.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunțat, luni seara, o nouă rundă de consultări la Palatul Cotroceni programată pentru marți.

Sunt invitați preşedinţii partidelor şi formaţiunilor politice reprezentate în Parlament pentru consultări în vederea desemnării candidatului la funcţia de prim-ministru, se spune în comunicatul Administrației prezidențiale.

Decizia președintelui Iohannis vine în contextul în care cele trei formațiuni de centru-dreapta – PNL, USr PLUS și UDMR – au ajuns la finalul negocierilor pentru viitorul guvern și au semnat un acord de guvernare. Premierul convenit de coaliția de centru-dreapta este actualul ministru de Finanțe, Florin Cîțu, și cel mai probabil aceasta va fi și desemnarea de prim-ministru făcută marți de Klaus Iohannis.
Care este programul consultărilor de la Cotroceni
15:00
Consultări cu partidele și formațiunile politice parlamentare – Partidul Social Democrat (PSD)
15:30
Consultări cu partidele și formațiunile politice parlamentare – Partidul Naţional Liberal (PNL)
16:00
Consultări cu partidele și formațiunile politice parlamentare – Alianța USR-PLUS
16:30
Consultări cu partidele și formațiunile politice parlamentare – Alianța pentru Unirea Românilor (AUR)
17:00
Consultări cu partidele și formațiunile politice parlamentare – Uniunea Democrată a Maghiarilor din România (UDMR)
17:30
Consultări cu partidele și formațiunile politice parlamentare – Minorități naționale reprezentate în Parlament

Ce conține Acordul de guvernare 2020 – 2024
Liderii PNL, USR PLUS, UDMR – Ludovic Orban, Dan Barna, Dacian Cioloş, Kelemen Hunor au semnat luni Acordul de guvernare 2020 – 2024, după mai bine de o săptămână de negocieri pe programul de guvernare şi pe modul de împărţire a portofoliilor de ministru, a funcţiilor de prefect şi a celor de secretar de stat.

Acordul prevede susținerea lui Florin Cîțu premier, a lui Ludovic Orban, președinte al Camerei Deputaților și a Ancăi Dragu, președinte al Senatului. De asemenea, semnatarii documentului se angajează să nu racoleze parlamentari și să descurajeze nepotismul și clientelismul.

Prezent la ceremonie, Florin Cîțu și-a exprimat speranța să aibă un guvern până la Crăciun, precizând că este nevoie de buget.

laur

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *