La noapte se deschid cerurile: Maine e mare Sărbătoare, uite ce să faci ca să ai noroc.. La mulți ani sărbătoriților!

În fiecare an, pe data de 8 noiembrie, creștinii ortodocși îi prăznuiesc pe Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril, cei doi sfinți consideraţi călăuzele sufletelor spre Rai.

Soborul Sfinților Arhangheli Mihail și Gavril

Conform Sfintei Scripturi, îngerii sunt slujitorii lui Dumnezeu. Rolul acestora este de a duce rugăciunile oamenilor către Dumnezeu, dar și de a aduce veștile bune, precum Buna Vestire, Nașterea Domnului, Învierea Domnului sau cea de-a doua Lui venire

Arhanghelul Mihail a fost cel care a rostiti atunci când a observat că Lucifer s-a întors contra lui Dumnezeu: “Să luăm aminte, noi, care suntem făpturi, ce a pătimit Lucifer, cel care era cu noi: cel ce era lumină, acum întuneric s-a făcut. Că cine este ca Dumnezeu”.

Astfel, numele său, Mi-ca-Elt Ca, se traduce prin cuvintele “Cine este ca Dumnezeu”. Acesta a fost numit căpătenie a tuturor îngerilor buni, arătându-se, la nevoie, multor credincioși.

Arhanghelul Gavril, cel care a adus vestea lui Ana și lui Ioachim despre nașterea Fecioarei Maria, dar și cel care i-a adus Fecioarei vestea nașterii lui Iisus, este considerat îngerul tălmăcitor al vedeniei.

Tot acesta este cel care a anunțat Mironosițele despre Învierea Mântuitorului. Astfel, data de 8 noiembrie este considerată una dintre cele mai mari sărbători din calendarul ortodox.

Peste 1,3 milioane de români poartă numele celor doi arhangheli.

Această sărbătoare este marcată cu cruce roșie în calendarul creștin ortodox, așa că, în ziua de 8 noiembrie nu se spală, nu se coase, nu se muncește câmpul sau grădina și nu se fac treburi casnice.

De asemenea, se spune că, în această zi, nu trebuie să te cerți cu nimeni, ci să te concentrezi pe rugăciune, aprinzând o lumânare pentru a fi călăuziți spre Rai, Sfinții Mihail și Gavril urmând să fie prezenți la Judecata de Apoi.

Ziua mai poartă denumirea populară de Vara Arhanghelilor sau Vara iernii, datorită faptului că, în această perioadă, sunt mereu câteva zile mai călduroase.

Rugăciune de Sfinții Mihail și Gavril

„Dumnezeule Atotputernic, trimite-Ți Arhanghelul Tău, Mihail, spre ajutorul robului Tău (se rostește numele), să-l scoată din mâna vrăjmaşilor văzuţi şi nevăzuţi! O, mare Arhanghel Mihail revarsă mir bun asupra robului lui Dumnezeu, (se rostește numele celui care se roagă).

Arhanghele Mihail, căpetenia cetelor îngereşti, voievod al puterilor cereşti, al heruvimilor, al serafimilor şi al tuturor îngerilor, fii mie păzitor, ajutător la nevoie, în singurătate, la drum și pretutindeni.

Izbăveşte-mă, mare Arhanghel, de toate înşelăciunile viclene ale diavolului şi auzi-mă pe mine, păcătosul (se rostește numele celui care se roagă), care mă rog ţie şi chem numele tău cel sfânt.

Grăbeşte-te spre ajutorul meu şi auzi rugăciunea mea! Pe toţi cei ce-mi stau împotrivă biruieşte-i cu puterea cinstitei şi de viaţă făcătoarei Cruci, cu rugăciunile Preasfintei Născătoarei de Dumnezeu, cu ale sfinţilor îngeri şi cu ale Sfinţilor Apostoli.

Apără-mă de cutremure, de potop, de războaie, de orice rău și izbăveşte-mă de cel viclean, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin.”

laur