Legea consumatorului vulnerabil a fost promulgată. Anunț important din partea președintelui

Vești bune pentru români! O lege importantă a fost aprobată astăzi, după mult timp de așteptare. Mai exact, legea consumatorului vulnerabil, adoptată în urmă cu mai mult de o săptămână de Camera Deputaţilor, a fost semnată de președintele Klaus Iohannis.

Legea consumatorului vulnerabil

În ultima vreme, românii au avut parte de creșteri semnificative în ceea ce privește facturile de energie electrică, ce parcă au explodat de ceva timp. În acest context, președintele Klaus Iohannis a semnat decretul pentru promulgarea Legii privind stabilirea măsurilor de protecție socială pentru consumatorul vulnerabil de energie.

Legea a fost înscrisă în Cameră în urmă cu patru luni, dar abia săptămâna trecută a ajuns la președinte, care, ulterior, a aprobat-o. Proiectul a fost dezbătut în procedură de urgență și analizat atent, iar președintele a considerat că este necesară aprobarea acestuia.

Administrația Prezidențială a anunțat că Iohannis a promulgat legea. Astfel, s-au stabilit mai multe mai multe măsuri de protecție socială pentru consumatorul vulnerabil de energie.

Cum îi ajută legea pe români

Acest termen de consumator vulnerabil este unul extrem de important, dar nu toată lumea știe ce înseamnă. Potrivit legii, “consumator vulnerabil de energie, denumit în continuare consumator vulnerabil este persoana singură/familia care, din motive de sănătate, vârstă, venituri insuficiente sau izolare faţă de sursele de energie, necesită măsuri de protecţie socială şi servicii suplimentare pentru a-şi asigura cel puţin nevoile energetice minimale”.

Legea va fi aplicată începând cu 1 noiembrie 2021, iar de atunci vor beneficia de avantaje mai multe categorii de români care au fie venituri mult prea mici, fie probleme de sănătate sau provin dintr-o zonă izolată:

a) consumatori vulnerabili din motive de venit;b) consumatori vulnerabili din motive de vârstă;c) consumatori vulnerabili din motive de sănătate;d) consumatori vulnerabili izolați.

Printre beneficii se numără ajutoare de încălzire, de curent electric, de achiziționare de echipamente pentru asigurarea încălzirii. Banii se acordă în funcție de venitul mediu net lunar pe membru de familie sau al persoanei singure.

laur