Lovitură dură pentru șoferi!

Pandemia de coronavirus a afectat economia destul de grav, iar pe langa sectorul Horeca, transportatorii au fost si ei loviti destul de dur. Iata ca o noua masura tinde sa ingreuneze soferii de TIR. Ce se pregateste pentru acestia?
Transportatorii au fost extrem de afectati de pandemia de coronavirus, iar soferii de TIR se plang ca o noua masura le va ingreuna activitatea si mai mult. Iata ce pregatesc autoritatile si cum PIB-ul Romaniei va fi afectat si el.

Ce masuri se iau pentru soferii de TIR din Romania?

Dupa cum spuneam, pe langa faptul ca soferii de TIR au fost afectati grav de pandemia de coronavirus, o alta masura vine sa le puna bete in roate. Va intra in vigoare pachetul legislativ Mobilitate 1, care va impuna intr-o prima etapa intoarcerea soferilor de TIR acasa la fiecare 4 saptamani.

Masura intra in vigoare de astazi si se aplica soferilor la intoarcerea acasa sau la centrul operational al firmei la fiecare patru saptamani. Este de asteptat ca activitatea transportatorilor sa fie grav afectata.

O a doua etapa a Pachetului Mobilitate 1 va intra in vigoare abia peste 1 an si jumatate si va prevede intoarcerea soferilor cu tot cu camion la 8 saptamani sau doua luni.

Se pare ca Romania, Bulgaria, Letonia, Cipru, Estonia, Lituania, Malta, Ungaria si Polonia sunt tarile care pregatesc sa atace Pachetul Mobilitate 1 la Curtea de Justitie a Uniunii Europene.

Pachetul Mobilitate 1 va include si amenzi
Totusi, Radu Dinescu, Secretarul General al Uniunii Nationale a Transportatorilor Rutieri din Romania (UNTRR) a explicat ca noile modificari nu sunt clare, in conditiile in care nu exista niciun cadru prin care companiile sa stie ce documente trebuie prezentate pentru a dovedi faptul ca soferii s-au intors acasa.

Astazi intra in vigoare doar o prevedere. Pachetul este compus din mai multe acte normative și un regulament care aduce unele modificari la regulamentul existent din 2006. Prevederile referitoare la timpii de conducere si de odihna intră astăzi în vigoare. Prevederea care ne afectează în acest moment cel mai tare este cea potrivit căreia firmele de transport trebuie sa organizeze intoarcerea acasa a conducatorilor auto o dată la trei sau patru saptamani de unde opereaza, in Europa de Vest, in tara unde este stabilita firma sau unde este rezident soferul.„

„Nu exista inca niciun cadru clar prin care companiile sa stie ce documente sa prezinte astfel incat să dovedeasca faptul ca soferii s-au intors acasa. Nu exista inca nici amenzi pe subiectul asta, dar probabil ca se va publica. Este foarte ciudat ca aceste amenzi vor fi publicate fara sa se stie înainte ce documente să prezinti ca firma. Noi am solicitat atat ministerului din Romania, cat si Comisiei sa vina cu precizări clare pentru ca am vrea sa fie evitata situatia in care fiecare stat membru sa solicite alte documente justificative prin care o firma de transport sa dovedeasca intoarcerea conducatorilor acasa in intervalul stabilit”, a precizat Radu Dinescu.

laur

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *