LUMEA TEATRULUI ROMÂNESC A MAI SUFERIT O PIERDERE.

Valeria Gagealov, una dintre cele mai iubite actrițe de teatru de la noi, a murit marți dimineață, la vârsta de 89 de ani, după ce s-a infectat cu noul coronavirus.

Ea fusese internată, în stare gravă, la Spitalul Elias, iar medicii au fost rezervați în privința șanselor de supraviețuire ale artistei. Din păcate, nu a făcut fața virusului și organismul i-a cedat.
Născută pe 9 decembrie 1931 la Galați, Valeria Gagealov a urmat cursurile I.A.T.C. în perioada 1950-1954. Apoi, timp de cinci decenii, interpretează numeroase personaje pe scena Teatrului Național din București (TNB).
În memoria tuturor au rămas rolurile din “Oameni și șoareci” de John Steinbeck, care s-a jucat timp de 13 ani, și Sonia din piesa “Camera de alături de Paul Everac”, reprezentație pentru care a primit Premiul de creație în 1983. Totodată, vocea ei a fost auzită în zeci de piese de teatru radiofonic.
Membru al “Generației de Aur” a teatrului și filmului românesc
Totodată, la capitolul filme, se pot aminti rolurile din “Moara cu noroc”, “Serata”, “Întoarcerea lui Vodă Lăpușneanu” sau “Singurătatea florilor”. Din 2001, a devenit societară de onoare a Teatrului Național din București. Totodată, în februarie 2004 a fost decorată cu Ordinul Meritul Cultural în grad de Comandor, Categoria D – “Arta Spectacolului”.

Actrița face parte din “Generația de Aur” a teatrului și filmului românesc alături de Mircea Albulescu, Tamara Buciuceanu-Botez, Ileana Stana Ionescu, Draga Olteanu Matei, Marin Moraru, George Motoi, Sebastian Papaiani, Florin Piersic, Mitică Popescu, Sanda Toma și Olga Tudorache, scrie Gândul.ro.

laur

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.