Maria Diana nu a fost extrasă nici acum din râpă! S-a emis Ro-ALERT în Buşteni, după nenorocirea de la Jepii Mici, pentru a semnala urşi

Miercuri, 10 iulie 2024, locuitorii și turiștii din Bușteni au fost avertizați – prin mesaj Ro-Alert – de prezența animalelor sălbatice în zonele populate și aglomerate, după ce Maria Diana, o tânără de 19 ani, a fost ucisă de un urs în timp ce se afla într-o drumeție pe traseul Jepii Mici. Cadavrul fetei nu a fost nici acum recuperat din râpă.

În urmă cu o zi, Maria Diana și-a pierdut viața într-un mod tragic. Tânăra de 19 ani se afla – alături de partenerul ei  – într-o drumeție montană pe traseul Jepii Mici din apropierea stațiunii Bușteni. La un moment dat a fost atacată de un urs și târâtă într-o râpă. S-a luptat minute în șir pentru a scăpa cu viață, însă nu avut nicio șansă. După ore întregi de la nenorocire, autoritățile au decis – marți seara – să împuște sălbăticiunea, potrivit informațiilor oferite de Jandarmeria Prahova.

„Având în vedere faptul că ursul prezenta pericol pentru salvatorii prezenți la fața locului, întrucât a încercat în repetat rânduri să îi atace, echipa de intervenție constituită conform OUG 81/2021, a hotărât împușcarea acestuia, lucru care s-a și realizat”, au transmis jandarmii.

Din păcate, la peste 24 de ore de la accident, echipele de intervenție a Salvamont Prahova nu au reușit nici până acum să recupereze trupul Mariei din râpa în care a fost târâtă. Totodată, în dimineața zilei de miercuri, locuitorii și turiștii din Bușteni au fost informați prin Mesaj Ro-Alert de prezența sălbăticiunilor – un urs – în zonele populate și aglomerate.

Maria Diana avea 19 ani și era originară din Iași, dar locuia de ceva timp în București. Luni, 8 iulie 2024,  tânăra plecase într-o drumeție pe traseul Jepii Mici din Bușteni – alături de iubitul ei – atunci când un urs a atacat-o din senin. Partenerul ei a sunat la 112, însă, potrivit șeful Salvamont România, atacul neprevăzut al sălbăticiunii a fost unul violent.

„Nu i-a atacat pe colegi, dar aceștia au strigat, și-au făcut simțită prezența și n-au avut probleme. Probabil specialiștii în domeniu pot să ne spună ce se întâmplă cu animalele, de ce au un asemenea comportament. Ursul poate fi turbat, se poate îmbolnăvi de această boală și poate să acționeze neprevăzut. Poate din cauza căldurii.

Nu cred că el a fost surprins în potecă de victimă și luat pe neașteptate, pentru că ei au niște simțuri foarte bune și cu siguranță simțeau persoana de la distanță. Deci nu avem foarte multe informații, dar probabil cineva va studia ce s-a întâmplat sau care e comportamentul animalelor în această perioadă și va identifica ce s-a întâmplat.

Este regretabil, e un traseu circulat de turiști, este păcat că animalele s-au învățat, vin în preajma lui, dar sperăm că se vor lua măsurile necesare și turismul montan se va putea desfășura în siguranță”, a declarat șeful Salvamont România

laur