Mărturiile infirmierelor de la Matei Balş. Fracţiunea de secundă care a despărţit viaţa de moarte, în salonul 63

Două infirmiere au încercat să salveze situaţia în salonul 63
O infirmieră a sărit cu pătura, alta a decuplat tuburile de oxigen
În salonul 63 existau 3 paturi şi 6 guri de oxigen
Când s-au dus după extinctoare, salonul a sărit în aer

Opt oameni au pierit până acum după explozia de la Matei Balş. Surse din anchetă povestesc pentru Aleph News ce s-a întâmplat în salonul 63.

„La puţină vreme după ce au ieşit din salonul 63, ambele infirmiere au auzit: Ajutor, ajutor!. Una dintre ele s-a întors în salonul 63 să vadă care este situaţia şi a văzut pacientul căzut între paturi şi cu focul atât pe pat, cât şi la nivelul picioarelor. Omului îi luase foc pijamaua. A auzit şi cealaltă – Ajutor, foc! – a venit în salon şi cea de-a doua infirmieră. Prima infirmieră care a intrat în salon a sărit cu pătura pe om ca să încerce să-i stingă focul de pe picioare, de pe corp iar cealaltă a avut prezenţa de spirit şi a sărit la tubul de oxigen ca să-l decupleze. Altfel, toată secţia sărea în aer şi toţi erau carbonizaţi.”

Oamenii spun că în Matei Balş existau extinctoare, dar erau prea departe. Câteva secunde ar fi lipsit ca să nu sară în aer şi infirmierele.

„Extinctoarele erau. Dar la capătul holului. În momentul în care au văzut focul, imediat au sărit. Una cu pătura, cealaltă a decuplat instalaţia că dacă săreau la extinctoare, nici nu ajungeau la ele şi săreau toţi în aer. Şi după aia, da, una a fugit în stânga, alta în dreapta, la celelalte două capete ale holului după extinctoare. Infirmierele chiar au încercat să facă ceva şi chiar şi-au pus viaţa în pericol. Adică a fost o chestiune de secunde. Când să intre cu extinctoarele, a bubuit salonul. Dacă apucau să intre, mureau şi ele. Nu sunt rănite, sunt bulversate.”

6 guri de oxigen, 3 paturi şi cel puţin 2 explozii. Ce a declanşat totul, nimeni nu ştie cu certitudine.

„Au fost cel puţin 2 explozii. Două lucruri: putea fi o sursă neautorizată de încălzire, ceea ce n-a fost confirmat de nimeni, sau un scurtcircuit din cauza supraîncălzirii. În salon erau 2 guri de alimentare cu oxigen la fiecare pat. Erau în perete. Şi erau 3 paturi, deci 6 guri de oxigen. Putea să fie o simplă scânteie. A cincea victimă a fost găsită în toaletă, din întâmplare. Nici infirmierele nu ştiu. Infirmierele nu confirmă că erau aeroterme sau aparate de încălzire prin spital. Dar rudele confirmă că au dus aeroterme, oamenii se plângeau de frig. Fiind foarte mici, puteau să le ţină în bagaje şi să le scoată când voiau. Există posibilitatea reală să nu fi fost acolo aerotermă, nu trebuia decât o scânteie. În Germania nu e voie cu nimic. Nici cu căni, nici cu încărcătoare. Nici poliţiştii nu sunt foarte lămuriţi, analizează toate pistele.”

laur

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.