Ministerul Muncii anunță creșterea pensiilor cu 10% și apariția unui ajutor pentru plata facturilor la energie, pe timpul iernii

Ministrul Muncii a făcut declarații despre mărirea pensiilor cu 10% începând cu anul 2023, și despre ajutorul pe care pensionarii cu venituri mici îl pot primi în sezonul rece, pentru plata facturilor la energie.

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a făcut diverse mărturisiri despre majorarea pensiilor, mai exact, despre procentul cu care ar urma să fie crescute pensiile românilor începând cu 2023.
Potrivit lui Marius Budăi, o variantă luată în calcul ar fi majorarea pensiilor cu 10% și susținerea pensionarilor din categoriile vulnerabile, pe timpul iernii. Aceștia ar putea primi un ajutor pentru plata facturilor la energie pe timpul sezonului rece.

Cu cât se măresc pensiile în anul 2023

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a declarat una dintre variantele luate în calcul pentru creșterea pensiilor începând cu anul 2023.

Potrivit acestuia, pensiile ar putea fi majorate cu 10% începând din ianuarie 2023. Aceștia se află în prezent în dezbateri, pentru construcția bugetului pe anul 2023.

Noi, PSD, nu ne-am schimbat opțiunea, am spus foarte clar, încă de la sfârșitul lunii august, că se impune o majorare de cel puțin 10%. A prezentat și președintele partidului, Marcel Ciolacu, o versiune în care spune că în aceeași anvelopă bugetară, de exemplu, pentru o majorare de 15 la sută, pentru toată lumea, vorbim de cei pe contributivitate acuma, mergem pe o majorare de 10 la sută și prin diferența impactului bugetar să sprijinim acea categorie
vulnerabilă, să sprijinim pensionarii cu pensiile mai mici. Suntem în dezbateri, suntem, așa cum știți, în construcția bugetului pe anul 2023.

Trebuie să fim foarte atenți la evoluția prețurilor, trebuie să meargă aceste majorări în paralel sau odată cu încă alte măsuri pentru a stăvili majorarea prețurilor din energie și pentru a sprijini, bineînțeles, și angajatorii, pentru că până la urmă cea mai bună protecție socială este existența unui loc de muncă”, a spus Marius Budăi, duminică seară, la România TV.

Pensionarii ar putea beneficia de un ajutor pentru plata facturilor la energie

Pe lângă majorarea pensiilor, coaliția de guvernare a discutat și despre varianta sprijinirii categoriilor vulnerabile. Ministrul Muncii a făcut declarații și despre posibilitatea acordării unui ajutor financiar pe timp de iarnă românilor cu venituri destul de mici, ajutor cu care să poată plăti facturile la energie în această iarnă.

Liderii coaliției vor face anunțul final, atunci când avem decizia finală luată. Așa cum bine știți, suntem pe final cu construcția bugetului și evident că, atunci când vom depune bugetul, pentru prima lectură în Guvern, pentru ca ulterior să îl aprobăm și să îl înaintăm Parlamentului, către dezbatere și aprobare, se va regăsi și suma de bani și tot ceea ce înseamnă majorarea valorii punctului de pensie și intențiile noastre, pe prima perioadă a anului, și anume pe perioada de iarnă. Eu aș opta pentru o variantă care să permită, din punct de vedere financiar, și anumite intervenții pentru a sprijini categoriile vulnerabile pentru că noi suntem obligați, mai ales în vremuri atât de grele, să implementăm acea solidaritate socială astfel încât să ieșim cu toții într-un mod cât mai bun din această iarnă”, a mai declarat Marius Budăi, citat de news.ro .

În prezent, coaliția de guvernare nu a anunțat încă nicio decizie finală referitoare la procentul cu care vor fi majorate pensiile începând cu anul viitor.

laur