Motivul pentru care o regiune din Spania a interzis fumatul în locuri publice aglomerate

Numărul de cazuri noi de Covid-19 crește în ţări că Franţa, Germania dar mai ales Spania.

Autorităţile din provincia Galicia au interzis fumatul în locurile publice aglomerate de teamă că sporeşte riscul transmiterii virusului.

Pe de altă parte, estimează cercetătorii, este posibil că 6% din populaţia Angliei să fi avut deja Covid-19, cu câteva milioane peste cei 270.000 de englezi testaţi pozitiv.

Cyril Vanier, correspondent CNN: „Virusul câştigă din nou teren în multe ţări europene. Spania se confrunta cu cea mai mare rată de infectare din Europa Occidentală. A trecut de 1.400 de cazuri noi depistate zilnic și, conform ministerului sănătății, sunt peste 675 de focare active. Autoritățile din Galicia au interzis fumatul în locuri publice acolo unde distanțarea nu este posibilă. Experții spun că fumatul sporește riscul de transmitere a virusului… Fumătorii nu poartă, evident, măști și proiectează în aer micro picături care pot avea încărcătură virală, atunci când suflă fumul.”

Cea mai mare creștere zilnică de cazuri în Franța, de la ridicarea restricțiilor

Și Franța a intregistrat peste 2.500 de cazuri în 24 de ore, cea mai mare creștere zilnică de când restricțiile de izolare au fost ridicate, în mai.

Cyril Vanier, correspondent CNN: „În Franţa, cifrele cresc întruna pe măsură ce oamenii “sunt tot mai indisciplinaţi”, că să-l citez pe premierul francez. S-au înmulţit infectările şi spitalizările; şi, potrivit unui cercetător, ne putem aştepta şi la o creştere a numărului de decese. Şeful guvernului francez cere autorităţilor locale să extindă masiv obligativitatea purtării măştilor în aer liber.”

Sălile de clasă din Germania, ventilate timp de 45 de minute după lecții 

Cyril Vanier, correspondent CNN: „În Germania vecină, care iniţial s-a descurcat mai bine decât majoritatea ţărilor din jur, se înmulţesc, de asemenea, infectările. Ţara tocmai a înregistrat peste 1200 de cazuri noi într-o zi, un salt semnificativ de la sub o mie în ziua precedentă.”

În Germania, unde școlile s-au redeschis, agenția pentru mediu a cerut ca sălile de clasa să fie ventilate pentru 45 de minute după lecții. Ba mai mult, recomandă ventilarea oricăror spații închise dacă cineva strănută sau tușește înăuntru.

Declin uriaș al turismului în țările europene 

Pe de altă parte, pandemia de coronavirus şi restricţiile impuse de autorități au provocat un declin uriaș al turismului în multe state europene. De exemplu, în perioada martie–iunie, sub un milion de oameni s-au cazat în unităţile turistice din Cehia. E o scădere cu 83% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Pentru Praga, situaţia este chiar mai gravă, scăderea fiind de peste 93%.

Artist: „Încă suntem într-un fel de stare de urgenţă, în care lucrurile nu merg cum trebuie. Vindem câte ceva suveniruri, dar mult sub media obişnuită.”

Este o plângere comună în sectorul serviciilor, chiar dacă unii responsabili caută să vadă şi partea plină a paharului.

Petr Burgr, viceprimar Praga: „Suntem pe punctul să lăsăm în urmă o perioadă foarte dificilă. Pe de altă parte, nu vă ascund că locuitorii oraşului Praga au simţit o oarecare uşurare. Cei care trăiesc în această parte a oraşului sunt, în mod normal, sufocaţi de turism.”

Pierderile economice au fost cât de cât compensate de turismul intern, începând cu luna iulie, mai ales. De voie de nevoie, cehii au redescoperit … “frumusețile patriei”, au vizitat castele dar şi oraşe de provincie.

Admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *